Zahnala strach a vyhlíží olympiádu

Lyžařka Eva Kurfürstová odmítá ukončit kariéru, dokud ji nebudou předjíždět mladší soupeřky.

Minulá sezona byla pro čtyřiatřicetiletou lyžařku Evu Kurfürstovou složitější než kdy dřív. Nastupovala do ní po zranění, když si přetrhla přední zkřížený vaz v kolenu. Stalo se to tři týdny před olympiádou, a tak o ni přišla.

Rodačka z Karviné se ale nevzdala. Naopak se rozhodla, že zabojuje o další olympiádu v roce 2014 v Soči. „Bylo mi to hodně líto, čtyři roky tvrdého tréninku přišly vniveč. I když žiju sezonu od sezony, každá z nich má nějaký vrchol. A olympiáda je přece největším vrcholem. Byla by to třetí olympiáda v pořadí,“ říká Kurfürstová, která byla půl roku bez lyží.

I když jí lékaři operovali koleno hned druhý den v Innsbrucku, rehabilitace trvala dlouho. „Všechno mě to vyprovokovalo k tomu, abych přece jen zkusila ještě olympiádu v roce 2014,“ prohlašuje lyžařka, která původně plánovala ukončit kariéru už letos.

Strach jí byl soupeřem

V minulé sezoně po zranění zažila jen dílčí úspěchy. Spíš se však trápila. Nesla si totiž ze zranění psychický blok a podvědomý strach. Ten se ozýval v jakýchkoli horších závodních podmínkách. „Ale když bylo vše v pohodě, tak jsem jela naplno. Bohužel v únoru a březnu bylo hodně teplo, takže se jelo na umělém sněhu při deseti stupních Celsia. Byl to extrémní psychický boj,“ popisuje Kurfürstová.

Přesto se jí podařilo získat titul mistryně republiky ve slalomu. Soustředila se totiž spíš na trénink než na závody. „To se vyplatilo, takže jsem v březnu ve Špindlerově mlýně zajela dobře. Po prvním kole jsem byla druhá, ve druhém jsem pak o deset let mladší Michaelu Smutnou předjela,“ říká sjezdařka.

Podařilo se jí bodovat i v Evropském poháru. A v Severoamerickém poháru byla v jednom závodě patnáctá. „Bylo minus deset, takže se mi jelo dobře. Ale pak jsem přijela zpátky do Evropy, kde bylo teplo, a já jsem zatáhla za ruční brzdu,“ vypráví o svých peripetiích Kurfürstová.

Zhubla a má rovnováhu

Do toho musela poslouchat, že už je stará a že má odejít do lyžařské penze. „S tím souhlasím, ale nejdřív mne mladší soupeřky musí předjet,“ říká sebevědomě Kurfürstová.

Na nadcházející sezonu je podle svých slov připravená velmi dobře. Zapracovala na fyzické kondici. „Shodila jsem pasivní hmotu tuku. Předtím jsem byla taková oplácaná. Ani jsem nevěřila, že se to povede. Projevilo se to na rovnováze, lépe se mi jede,“ říká Kurfürstová. Přípravu začala už v květnu tréninkem na ledovci Hintertux. Absolvovala také třídenní trénink v zastřešené hale v Holandsku, která je speciálně upravená na trénink slalomu. Nyní má za sebou několik týdnů intenzivního soustředění v Rakousku.

První závod pojede 22. listopadu ve finské Ruce, deset kilometrů od ruských hranic. „Jedná se o závod Evropského poháru. Pak už to půjde v rychlém sledu. Celý prosinec se budu věnovat Evropskému poháru. Mezi svátky bych měla naskočit do Světového poháru,“ doufá Kurfürstová. A jaký má cíl pro letošní sezonu? Chce si vytvořit optimální pozici pro mistrovství světa v roce 2013 a olympiádu o rok později.

„Takže jezdit závody co nejlépe a co to dá. Konkrétně bych se chtěla v Evropském poháru vrátit do první patnáctky. Ve světovém poháru dosáhnout na body,“ prohlašuje sjezdařka.

Kurfürstová zároveň přemýšlí nad budoucností po kariéře. Letos ukončila státnicemi trenérství sjezdového lyžování na univerzitě v Bratislavě. „Zatím jsem bakalář, ale pokračuji v magisterském studiu,“ podotýká Kurfürstová.