Zakladatel Facebooku je už mezi 30 nejbohatšími lidmi světa

Mark Zuckerberg - Facebook

Mark Zuckerberg - Facebook

Aktuální hodnota majetku, kterým disponuje zakladatel společnosti Facebook Mark Zuckerberg (28), dosahuje minimálně 19,1 miliardy dolarů (zhruba 384 miliard Kč). Vychází to z upisovací ceny jedné akcie Facebooku, která byla před dnešním vstupem firmy na burzu stanovena na 38 dolarů za kus. Zuckerberg se tak dostal mezi 30 nejbohatších lidí planety.

Podle žebříčku světových miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, je teď Zuckerberg na 29. místě. Je bohatší než zakladatelé Googlu Sergey Brin a Larry Page, kteří jsou hned za Zuckerbergem.

S počtem více než 900 milionů registrovaných uživatelů je Facebook provozovatelem největší on-line sociální sítě na světě. Díky primární emisi akcií (IPO) firma získá zhruba 18,4 miliardy dolarů (asi 370 miliard Kč), její tržní hodnota dosahuje zhruba 104 miliard dolarů. Primární emise Facebooku tak patří k největším na světě.

Facebook prodal 421,2 milionu akcií, za které získal asi 16 miliard dolarů. Dalších asi 2,4 miliardy dolarů získá z dodatečného prodeje akcií, které si rezervovaly banky. Akcie se dnes začnou obchodovat na americkém trhu Nasdaq Stock Market pod symbolem FB.

Přestože Zuckerberg prodal asi 30 milionů akcií, zůstane největším akcionářem a podrží si i kontrolu nad firmou. Stále má asi 503,6 milionu akcií, což mu dává na celém Facebooku podíl asi 32 procent. Díky smlouvám s ostatními akcionáři ale bude mít kontrolu nad 56 procenty akcií, s nimiž jsou spojena hlasovací práva.