Žalobce: Lékař zásoboval výrobce drog

V lékárně prodával nejvíc Nurofenu v Česku. Podle obžaloby věděl, že z něj toxikomané vyráběli pervitin.

Lékař Andrej Monakov je podezřelý, že pomáhal výrobcům drogy. Kvůli tomu stanul před Obvodním soudem Prahy 7. V lékárně v Tusarově ulici, kterou vlastnil s manželkou, prodal podle obžaloby velké množství Nurofenu Stopgrip. Lék na nachlazení obsahuje pseudoefedrin, z něhož toxikomané vaří pervitin.

„Vinu popírám. V lékárně jsem dělal manažera a s léky manipulovali zaměstnanci, ne já,“ tvrdil Monakov. Svědkové ale potvrdili, že od obžalovaného látku kupovali. Podle žalobce Monakov prodal v letech 2006 až 2008 několika lidem Nurofen za bezmála třicet milionů korun. Kromě marže z prodeje dostával také „dýško“, které přesáhlo milion korun. S vědomím, že lék slouží k výrobě drogy.

Lékárna tehdy vykazovala největší prodej Nurofenu v Česku. „Když tam přišli kontroloři, obžalovaný je z lékárny vyhodil a dokumentaci se snažil skartovat,“ uvedla předsedkyně senátu Irena Postulková.

Senát minulý týden namísto očekávaného rozsudku rozhodl jinak. Protože Monakov získal svým jednáním prospěch velkého rozsahu, jeho vinu musí přezkoumat soud vyšší instance. Lékaři hrozí až dvanáct let vězení. Takový návrh půjde k Vrchnímu soudu.

Obhájce obžalovaného Jaroslav Ortman měl k postupu výhrady. „Škoda nemůže být tak absurdního rozsahu. S tímto ping-pongem nesouhlasím. Budu trvat na tom, aby kauza zůstala místně příslušnému soudu,“ prohlásil Ortman.