Zámek Sychrov bude patřit veteránům a horkovzdušným balonům

Zámek Sychrov

Zámek Sychrov Zdroj: Profimedia.cz

Zámek Sychrov bude v sobotu 25. dubna tradičně patřit americkým automobilovým veteránům a odpoledne ovládnou rozlehlý zámecký park horkovzdušné balony. Návštěvníkům se také mimořádně otevře vodárenská věž v parku. K tématu balonů a jejich vynálezců bratří Montgolfiérů se na Sychrově vracejí po dvou letech.

„Tentokrát snad bude lepší počasí a balony budou moci vzlétnout a také návštěvníci dostanou možnost vystoupat v uvázaném balonu do výšky a vidět zámek z ptačí perspektivy,“ uvedl kastelán Miloš Kadlec.

Sychrovský zámek patří k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v České republice a je nejnavštěvovanější památkou v Libereckém kraji. Loni jím prošlo bezmála 114.000 lidí. Původně barokní zámek postavený v letech 1690 až 1693 nechal v polovině 19. století přestavět do dnešní romantické novogotické podoby kníže Kamil Josef Rohan. Založil také zámecký park o rozloze 23 hektarů v anglickém stylu. Od roku 1995 je zámek národní kulturní památkou, jeho sbírka 240 portrétů je považována za největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě.

Zámek SychrovZámek Sychrov | Profimedia.cz

„A co mají se zámkem Sychrov společného bratři Montgolfiérové? Nevynalezli jen horkovzdušný balon, ale kromě jiného také vodní čerpadlo - takzvaný trkač, který v první polovině 19. století čerpal vodu z Mohelky a zásoboval zámecký areál vodou,“ vysvětlil Kadlec. Na Sychrov bylo čerpadlo dovezena přímo z Francie. Trkač sloužil jen 15 let, později, jak se rozšiřoval park a rostly nároky na zásobování vodou, byl nahrazen velkým vodním kolem Romualda Božka. To sloužilo ještě za druhé světové války, do dnešních dnů se ale nedochovalo. Zůstala jen velká vodárenská věž v parku, do níž se voda z Mohelky čerpala.

Zámek Sychrov - vodárenská věžZámek Sychrov - vodárenská věž | Profimedia.cz

Sychrovský zámek má ale i další technické zajímavosti. „Vodovod byl rozdělen na horní a dolní, jeden zásoboval park, druhý zámek a jeho hospodářské zázemí. V případě poruchy bylo možné je vzájemně i přepínat,“ poznamenal Kadlec. V čestném dvoře zámku je navíc 22 metrů hluboká studna, ze které se přečerpávala voda do malých hranolových věžiček tzv. normanských. V jedné z nich se také dochoval rezervoár na vodu. Odtud byly zase rozvody po celém zámku, které vodou zásobovaly kuchyni i koupelny. Ty se v zámku dochovaly dvě - jedna v Bertině křídle, druhá patřila k pokojům kněžny a je hned vedle kaple.