Zaměstnanec T-Mobilu ukradl a prodával data 1,5 milionu zákazníků

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: Jan Sedlak

Jeden ze zaměstnanců telekomunikačního operátora T-Mobile ukradl osobní údaje klientů a prodával je dál. Únik dat vyšetřuje policie. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD), které to potvrdila mluvčí operátora Martina Kemrová. Podle deníku se případ stal v dubnu a jde v něm o údaje zhruba 1,5 milionu zákazníků.

„Bohužel musíme potvrdit, že došlo ke odcizení a prodeji zákaznických dat,“ sdělila MfD Kemrová. „Případ jsme předali policii, zaměstnanec byl okamžitě propuštěn, data jsou zpět v majetku naší společnosti,“ dodala.

Charakter odcizené databáze byl marketingový. „Nešlo o data lokalizační či provozní ani o citlivé údaje typu hesel. Jediné nebezpečí, které by hypoteticky mohlo našim zákazníkům hrozit, je případně oslovení nevyžádanými marketingovými nabídkami,“ uvedla.

Krádež dat vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Deník píše, se zpočátku se mluvilo o škodě v řádu stamilionů korun, kterou krádeží dat mohl T-Mobile utrpět, firma ale uvedla, že žádná škoda jí ani zákazníkům nevznikla. „Pokus byl podchycen v samotném začátku,“ uvedla Kemrová. Podle ní šlo o selhání jednotlivce, nikoli o systémovou, či procesní chybu.

Pracovníka IT oddělení T-Mobilu, který data zkopíroval, už policie obvinila. Podle jedné z verzí data stáhl 19. dubna a způsobil tím výpadky signálu po celém Česku, píše deník. T-Mobile to popírá. Podle mluvčí tyto dva incidenty spolu nesouvisí, z technologického pohledu je taková spojitost vyloučena.

T-Mobile je s šesti miliony mobilních zákazníků největší mobilní operátor v zemi. Patří do skupiny Deutsche Telekom.