Zapomeňte na psa a kočku, pořiďte si robota Minitaur. Koupil si ho i Google

Exotický robot Minitaur v ceně 11 500 dolarů

Exotický robot Minitaur v ceně 11 500 dolarů Zdroj: VTM.cz

Pohybuje se díky čtyřem zvláštním končetinám
Poradí si i s pohybem ve složitém terénu
Projde vysokou vegetací
Projde kamenným polem
V případě potřeby se promění v kočku
12
Fotogalerie

Zatímco inženýři z Boston Dynamics se poslední roky specializují na humanoidní roboty, jejichž pohyb se až povážlivě začíná přibližovat člověku, kolegové z filadelfského startupu Ghost Robotics se našli v malé čtyřnohé bestii Ghost Minitaur, která pohybem připomíná malého psa nebo kočku.

Malý robot má čtyři zvláštní chodidla, díky kterým zvládne pohyb nejen po kluzkém ledě, ale i krátkodobé panáčkování a zdolá pomocí nich i plot. Robot zároveň dokáže poskakovat, a pokud spadne na záda, přetočí se zpět. Ačkoliv tedy působí neohrabaně, patří k těm nejzdatnějším, který kdy robotická scéna spatřila.

Ačkoliv vývoj robota probíhá už několik let, Ghost Robotics se nyní pochlubil novým videem, které ukazuje nové schopnosti včetně nízkého pohybu – plazení, kdy robopes podleze i automobil.

Ghost Minitaur v každém případě není jen prototyp, ale komerční vývojová platforma, kterou si můžete pořídit za 11 500 dolarů. Jedním ze zákazníků je i Google.

Podle autorů může najít uplatnění jak v armádě a u policie (sledování, pyrotechnici), tak u záchranářů, protože díky svému způsobu pohybu zvládne překážky, se kterými si malí roboti s koly neporadí.