Zastávka v Plavské je nebezpečná, říká Šimek

Úředníkům odborů dopravy Českých Budějovic a kraje přijde trestní oznámení. Podal ho otec dcery, která přechází Plavskou ulici k autobusové zastávce.

Petra Šimka, pracovníka Akademie věd, nenechá křižovatka s autobusovou zastávkou na českobudějovické Plavské ulici spát. V loňském říjnu tu smrtelně zranilo auto přecházející dvanáctiletou studentku biskupského gymnázia. Cestu na zastávku za silnicí absolvuje denně i jeho dcera. Dojíždí do stejné školy.
„Zastávka odporuje normám, její umístění je pro chodce nebezpečné. Podávám trestní oznámení kvůli podezření z obecného ohrožení,“ vysvětluje Šimek.
Muž, který je zvyklý v práci na vědecké analýzy, zpracoval k argumentaci obsáhlý spis dokumentů. Cituje normy: Zastávky se nesmí umísťovat v prostoru křižovatky s výjimkou malé dopravy. Proč? Je riziko, že cestující budou přebíhat před auty. Zastávku přitom rekonstruovalo město před dvěma lety.

Neuspěl ani u kraje

První trestní oznámení podal Šimek v loňském říjnu. Státní zastupitelství ho ale poslalo na odbor dopravy Jihočeského kraje jako stížnost. Jeho vedoucí Jiří Klása mu odepsal, že nikdo z úředníků při stavbě nepochybil. Město i kraj přesto tragická nehoda zasáhla. Radnice oprášila původní záměr přechodu pro chodce. Před dvěma lety ho z projektu vyškrtlo, i když s tím místní obyvatelé nesouhlasili. „Pokácelo se teď dvanáct stromů, které překážely ve výhledu. Bude tu za šest set tisíc přechod s osvětlením a dopravním značením. Dokončí se v červnu,“ ujišťuje vedoucí investic magistrátu Zdeněk Šeda.
Šimkovi, který se spojil i s dalšími obyvateli lokality, to ale nestačí. Připravuje posudky, jako podklad pro soud. „Možná založíme občanské sdružení. Jsem přesvědčený, že podobné stavby odporující normám, jako je křižovatka se zastávkou, jsou i na jiných místech. Ale proč?“ ptá se muž.
Má podporu i Tanji Janičové, jejíž dcera zde přišla o život. „Sama nemám sílu na takový tlak na radnici, ale myslím si, že je to dobře,“ míní.
Šéf odboru dopravy budějovického magistrátu Jaroslav Mráz se nechtěl ke kauze vyjádřit, protože trestní oznámení dosud neviděl.