Zateplování roste i přes výrazný pokles stavebnictví

Podle údajů Českého statistického úřadu pokleslo stavebnictví v roce 2010 o přibližně osm procent. I přesto však rostl zájem o zateplování domů a bytů. Podle členů Asociace výrobců minerální izolace je důvodem růstu jejího prodeje především zvyšující se zájem o úsporu energií, větší vzdělanost veřejnosti v této oblasti, ale také nárůst objemu používaných izolací a větší možnost výběru vhodného materiálu.

V roce 2010 klesla stavební produkce meziročně o 7,8 procenta, po korekci vzhledem k počtu pracovních dnů dokonce o celých osm procent. Počet vydaných stavebních povolení se meziročně snížil celkově o 6,2 procenta, na nové stavby činil pokles 6,4 procenta a na změny dokončených staveb 5,8 procenta.

#####K zateplování nutí rostoucí ceny energie

I přes významný útlum stavebnictví v loňském roce však naopak rostl zájem o zateplování. Důvodů je pravděpodobně několik. Lidé obecně pečlivě sledují neustále se zvyšující ceny energií a vnímají zateplení jako důležitou investici, díky které v dlouhodobém horizontu naopak peníze ušetří. „Úspory energie jsou tématem, které je stále populárnější,“ řekla Dana Hochmannová, místopředsedkyně Asociace výrobců minerální izolace. „Lidé proto také přemýšlejí nad tím, zda zateplovat či nikoli, vyhledávají si různé informace, které důkladně porovnávají, a jsou obecně v této oblasti vzdělanější. Výsledky tohoto trendu se projevují i na našem prodeji,“ dodala.

#####Přednostně se zateplují celé domy

Dalším faktorem, který ovlivňuje prodej izolací, je nárůst jejich množství. „Dříve izolace zaujímaly v renovacích bytových staveb mnohem menší procento. Dnes lidé raději odloží renovaci koupelny a přednostně zateplí celý dům. Podíl izolací na objemu rekonstrukcí se tak přibližně zdvojnásobil,“ řekla Dana Hochmannová.

Zájemci o zateplení dnes mají navíc jednodušší výběr vhodného řešení. Existuje mnoho typů materiálů, které vyhovují nejrůznějším potřebám a požadavkům, jsou dostupnější a ve srovnání s minulostí se s nimi také mnohem lépe pracuje. Například minerální izolace lze využít k zateplení různých částí domů – od střech přes stropy, vnitřní i vnější stěny až po podlahy. Mezi jejich jedinečné výhody patří mimo jiné nehořlavost i vynikající tepelněizolační vlastnosti.