Zatímco ostatní netrpělivě čekají, Japonci už svůj revoluční boeing odřeli

Boeing 787 Dreamliner, převratný letoun vyrobený z velké části z uhlíkových kompozitů, voní novotou a japonské aerolinky ANA (All Nippon Airlines) jsou první, které s ním v komerční premiéře přeletí ve středu z Tokia do Hong Kongu. ANA už však stihla jeden ze svých strojů „pokřtít“, když pozemní personál odřel kapotáž motoru o nástupní most pro cestující. Japonci se tedy dočkali, jiné aerolinie jsou však už netrpělivé, protože dodávky letadel se zpožďují.

Jak píše server Flightglobal.com, Společnost uvedla, že k poškození samotné hnací jednotky Rolls-Royce nedošlo a letové zkoušky incident nijak nenarušil. Inaugurační let Dreamlineru proběhne 26. října, půjde o speciální charterový let mezi letištěm Narita v Tokiu a Hong Kongem. Pravidelné lety pak začínají prvního listopadu mezi letišti Haneda v Tokiu a městy Okawama a Hirošima. Mezinárodní lety se rozběhnou od prosince na lince Tokio (Haneda) – Peking.

Japonsko se na výrobě Dreamlineru podílelo asi z 35 procent a společnost ANA si objednala dohromady 53 těchto v současné době nejefektivnějších strojů. K dnešnímu dni si už 57 světových aerolinií objednalo celkem 797 Dreamlinerů, které díky své lehké uhlíkové konstrukci dokáží ušetřit až pětinu z běžného množství spotřebovaného paliva.

Dreamliner ve svém živlu a celé své kráse

Zrod letadla ale provázely průtahy, teprve v prosinci 2009 vzlétl první prototyp, letos v srpnu získal Dreamliner potřebné civilní certifikace a v září se ANA dočkala prvního stroje. Ne všichni objednatelé jsou však ochotni čekat na impozantní letoun libovolně dlouho; v noci na dnešek například došla trpělivost čínským aeroliniím China Eastern Airlines, které oznámily, že ruší objednávku 24 letadel typu Boeing 787 Dreamliner kvůli prodlevě v jejich dodávce. Firma Boeing poté připustila, že se dá výhledově očekávat i další rušení objednávek, protože nové stále přibývají a výrobce zřejmě bude mít problém s včasnou dodávkou letadel. Na asijském leteckém trhu tato zpráva vzbudila určitou nervozitu.