Závěr podzimu Hradci vyšel

Hradečtí fotbalisté zakončili podzimní část Gambrinus ligy vítězstvím nad Teplicemi. Přezimují na jedenáctém místě tabulky.

Nejdřív zářili, pak si vybrali chvíle odpočinku a výsledkově se jim nedařilo. Aby se nakonec vzepjali ke skvělému finiši. Tak nějak vypadal podzim v podání fotbalistů FC Hradec Králové. Ti v neděli zakončili podzimní část první fotbalové ligy cenným vítězstvím nad Teplicemi v poměru 3:2.

V tabulce jim tak před zimní přestávkou patří jedenácté místo. Na začátku sezony to však vypadalo, že Votroci zaútočí na nejvyšší příčky. Hned první dva zápasy Hradec vyhrál: nováčka ze Žižkova doma zdolal 1:0 a v Teplicích překvapil vítězstvím 3:0.

„Spousta lidí si myslela, že budeme hrát o poháry, protože jsme loni skončili sedmí. Ale tohle je realita, budeme rádi za střed tabulky,“ říkal hradecký trenér Václav Kotal po prvních neúspěších.

Ty přišly záhy. Domácí porážka s Libercem ještě tolik nebolela, stejně jako těsná prohra na Spartě. Ale když si zpod lízátek odvezla tři body Příbram, začalo být zle. A po dalším zápase už se začalo mluvit o krizi. Hradec prohrál na hřišti pražské Dukly vysoko 0:4.

Pod Kotalem se tehdy začala kývat jeho trenérská židle. „Jestli cítím nějaký tlak? Jsem dost starý na to, abych to ustál, taková je trenérská práce. Soustředím se na práci, stejně jako kdykoli předtím,“ zůstával šedesátiletý kouč i přes výsledkové neúspěchy v klidu.

Chmury jeho i fanoušků zahnalo domácí vítězství 2:0 nad Bohemians 1905. Hradec si udržoval bodový odstup od sestupových pozic, ale postupně ztrácel kontakt s týmy ve středu tabulky. Následovala totiž další nelichotivá série. Dva měsíce bez vítězství byly pro mladý tým těžkou zkouškou.

Votroci herně nezaostávali, ale nedařilo se jim střílet góly. „S tím jsme po odchodu Pilaře museli trochu počítat,“ uznal Kotal. „I když jsme během zápasu vyrovnaným soupeřem, nedokážeme řešit ofenzivní situace. Na tom musíme hodně pracovat,“ povídal tehdy hradecký trenér.

Chyby rozhodčích

Když už se jeho svěřencům podařilo protrhnout střeleckou mizérii, zmařily jejich úspěch chyby rozhodčích. Tak jako v Ostravě, kde sudí chybně neuznali dva regulérní góly, a Hradec prohrál s posledním Baníkem 0:1. „To jsou věci, které sráží psychiku týmu níž a níž,“ komentoval rozpoložení svého týmu Kotal.

Vyvrcholením černé série byl debakl na hřišti Plzně, kde Votroci prohráli 0:5. Pak se začalo blýskat na lepší časy. Domácí remíza se silným Jabloncem naznačila, že se Hradec může měřit s kýmkoli. A pak týmu pomohla listopadová reprezentační přestávka.

Po ní přišla domácí remíza se Slavií a dvě sladké tečky na závěr. Hradec si poradil s Olomoucí a nakonec i doma s Teplicemi. Na Hané řádil záložník Jaroslav Zelený, který vstřelil oba góly. „Byl to jeho zápas. Snad jsme konečně našli střelce,“ liboval si Kotal po důležité výhře, kterou odvoláním „odskákal“ olomoucký trenér Psotka. V posledním domácím zápase sice Votroci dvakrát prohrávali, ale nakonec zdolali Teplice 3:2. Zopakovali si tak úspěch ze začátku sezony. „Vlastně jsme Teplicím dali dohromady tolik gólů, co ve všech zbývajících zápasech dohromady. Ale to není důležité, důležité je to, že jsme získali tři body a dotáhli se na mužstva, která byla v tabulce před námi,“ uzavírá Kotal.

Hradec je jedenáctý a může si užít relativně klidnou zimu. K prvnímu jarnímu utkání vyběhnou královéhradečtí fotbalisté v polovině února v Liberci.