Zavražděný hudebník Pavel Malhocký žádal před smrtí policii o ochranu

Dvaašedesátiletý českobudějovický hudebník a skladatel Pavel Malhocký, kterého ve čtvrtek v noci zavraždil zřejmě jeho nevlastní syn, žádal dvě hodiny před smrtí policii o pomoc. Vyplynulo to z dnešního prohlášení vedení jihočeské policie, která k případu svolala mimořádnou tiskovou konferenci.

Postup policie prověřuje kontrolní odbor. „V deset hodin večer dostalo naše operační oddělení telefonické oznámení, že v bytě pana Malhockého došlo ke konfliktu mezi ním a panem Heidingerem. Hlídka vyjela okamžitě na místo, pan Heidinger mezitím zmizel, a proto po něm začala pátrat po městě,“ uvedl náměstek policejního ředitele Roman Svatoš.
Podle časového sledu, který pořídili kriminalisté, se po odjezdu policistů osmadvacetiletý muž do bytu vrátil a zavraždil zde Malhockého a jeho manželku, která byla zároveň Heidingerovou matkou.
„Na tělech byly stopy po střelném zranění a zranění nožem,“ řekl Svatoš. Ve stejnou dobu spaly ve druhém pokoji dvě dcery manželů Malhockých ve věku sedmnáct a šestnáct let, které oznámily událost na linku 158. Heidinger mezitím uprchl v neznámém osobním autě, ten den večer jej zadrželi v Pasově němečtí policisté. Jihočeské krajské státní zastupitelství teď jedná o jeho vydání.
Konflikty mezi Malhockým a Heidingerem se táhly delší dobu, muž nevlastnímu otci vyhrožoval a několikrát jej napadl. Spory řešila vždy policie jako přestupek, ale pokaždé je odložila pro Heidingerovu nepříčetnost, protože měl psychické problémy a podle psychiatrů trpěl schizofrenií. Lékaři ale nedoporučili ochrannou léčbu. Vloni na podzim Heidinger rozbil dlažební kostkou dveře na balkon rodiny Malhockých. Navíc se objevilo podezření, že chodí ozbrojený pistolí. Letos v lednu proto předal státní zástupce na okresní soud žádost, aby rozhodl o ochranné léčbě. Soudci se ale do 11. února k případu nedostali.
Na otázku, zda Malhocký kritický večer dvě hodiny před svou smrtí v telefonátu policii žádal o ochranu, řekl Svatoš, že jen nepřímo. Podle něj chtěl jen docílit toho, aby se jeho nevlastní syn léčil. „Do telefonu říkal, že Heidinger má v ruce něco, co připomíná zbraň,“ řekl Svatoš.