Zazpívá Pilarová, zaburácejí motorky

Svátky nejsou jen klasické trhy na náměstích. Vánoce si zpestří i vodáci nebo milovníci motorek.

Letošní advent se pomalu chýlí ke konci, do Štědrého dne přesto zbývá přes týden. Čekání na Ježíška si tak lidé mohou zpestřit řadou akcí pořádaných po celých jižních Čechách.

Příznivci kytarového virtuosa Štěpána Raka by si měli ve svém kalendáři zaškrtnout páteční datum 16. prosince. Kytarista zahraje benefiční recitál pro sdružení Nazaret v borovanském zámečku. O den později v pátek 17. prosince se Borovany ponoří o tisíce let zpátky v čase.

Zámecká zahrada v Podzámčí přivítá představení Živý betlém v pět hodin odpoledne. Čtvrtá adventní neděle bude v Borovanech pokračovat v předvánočním programu koncertem souboru Cantus Firmus či výstavou obrazů Andělé.

Také České Budějovice lákají před Vánoci na spousty akcí. Kromě tradičního trhu na hlavním náměstí Přemysla Otakara II. se lidé mohou těšit na další zajímavé akce. Až do pátku 23. prosince nabízí radniční nádvoří Ježíškovu dílnu. Přímo na radnici si tak zájemci mohou vlastnoručně vyrobit originální vánoční dárek. Beránkovy Vánoce - Vločková přehlídka se jmenuje akce, kterou pořádá v sobotu 17. prosince občanské sdružení TAM-TAM v domě U Beránka v Krajinské ulici. „Od deseti hodin dopoledne si zde návštěvníci mohou zkusit vyrobit dárek z vlněné příze. Budeme ukazovat, jak se zpracovává vlna a roztáčet kouzelný kolovrátek.

Od pěti odpoledne je pak na programu vánoční módní přehlídka mladých tvůrců. Jejich modely předvedou hostům naše odvážné ženy a dívky,“ zve k Beránkovi David Veis ze sdružení TAM-TAM.

Také druhé největší město v jižních Čechách nezůstává s vánočním programem stranou. V pátek 16. prosince je na programu koncert Evy Pilarové v doprovodu Víti Fialy. Pěvkyně přivítá hosty v divadle Oskara Nedbala. O dva dny později chystají v Táboře akci Zlatá neděle na Komoře. Odpočinková zóna Komora na sídlišti Nad Lužnicí nabídne příchozím staročeské pouťové atrakce pro děti, prodej stromků. S příběhem Setkání před Betlémem vystoupí Teátr Víti Marčíka, a to od dvou hodin odpoledne.

Kromě klasických vánočních akcí se budou konat i události nepříliš typické pro zimní období. Milovníci sjíždění řek a vodáctví se už nemohou dočkat splutí českobudějovické Mlýnské stoky. Akce, která se každoročně koná na druhý svátek Vánoční, se už za ta léta stala tradicí.

O svátcích na vodu

„Každý rok jezdí víc a víc lidí. Jako vždy i letos začínáme punčiádou od desáté hodiny dopoledne a na vodu se vyráží zhruba ve dvě odpoledne. Zájemci se nemusejí ani přihlašovat, stačí jen přijít a my jim půjčíme loď,“ zvou pořadatelé z Ká servisu.

Splouvat se bude také Lužnice, a to na Štěpána. Sraz vodáků je v kempu v Suchdole nad Lužnicí v půl desáté dopoledne. Popluje se až k jezu Pilař. Další netradiční vánoční akci přímo na Štědrý den plánují příznivci motocyklů.

Spíše než formální program motorkáři chystají pohodovou vyjížďku s kamarády. Zájemci s jakýmkoli motocyklem tedy mohou přijet na budějovické náměstí 24. prosince přesně v poledne.