Zbraslav? Přejte si, ať nefouká

Golfový míček

Golfový míček

Zbraslavské osmnáctijamkové hřiště ležící dva kilometry od zdejšího zámku překvapuje. Asi nebude nikdy z nejkrásnějších, na to je jeho reliéf hodně nudný, je to vlastně taková velká placka. Ani okolí nepatří k nejpřitažlivějším, byť je hřiště situováno mezi Berounkou a Vltavou. Ale je znát, že se na něm opravdu tvrdě pracuje.

Ještě nedávno škarohlídi tvrdili, že se projekt zadýchal, zůstal trčet uprostřed cesty, ale opak je pravdou. Ostatně potvrzením je i to, že tam právě skončila vrcholná evropská golfová akce, mistrovství Evropy družstev dorostenců. A skončila úspěšně.

Prvotní rozpaky

Když jsem hrál na hřišti poprvé, bylo to více než před rokem, tak jsem byl dosti rozpačitý. Prašné cesty mezi jednotlivými jamkami, obrovské haldy kamenů uprostřed hřiště, místy hodně řídká tráva, všudypřítomné stožáry vysokého napětí. Zároveň tu však byly pohodlné široké dráhy, množství bunkerů, velké greeny, skvělý driving range.

Bunkerové
peklo. Na
některých
jamkách
projektanti
s překážkami
opravdu
nešetřiliBunkerové peklo. Na některých jamkách projektanti s překážkami opravdu nešetřili | Foto E15 Jaroslav Matejka

A dnes? To kladné zůstalo, špatné se proměnilo. Tráva má sice na některých místech pořád do dokonalosti daleko, ale rozdíl je obrovský. Ubylo prachu, přibyly nové cestičky, začaly mizet haldy kamenů z obří plochy u jamky číslo 13 (zde má být podle plánu vodní plocha).

Tenčící se hromada kamení v sousedství jamky číslo 13. Podle plánu hřiště zde má být vodní plochaTenčící se hromada kamení v sousedství jamky číslo 13. Podle plánu hřiště zde má být vodní plocha | Foto E15 Jaroslav Matejka

Zázemí bylo skvělé již dříve, clubhouse velkorysý. Ale i zde se pracuje. Probíhá výstavba nového parkoviště, i odsud již brzy zmizí všeprostupující otravující prach. Hodně také zapracovali na detailech. Malebný je můstek před odpalištěm jamky číslo jedna. Leccos už zařídila i sama příroda, nádherný je třeba pohled na bujnou vzrostlou vegetaci u jamky číslo 17.

Golf ZbraslavGolf Zbraslav | Foto E15 Jaroslav Matejka

A samotné hřiště?

Pořád platí, že když zafouká, tak je velmi nepříjemné. I slabší vítr tu vyvolává dojem malé vichřice. Nepromine nic. I když znáte to, na některých jamkách ubere, na jiných přidá. Chce to jen osvěžit před příjezdem na Zbraslav hru proti větru.

Osmnáctijamkové mistrovské hřiště měří ze žlutých odpališť 5766 metrů a z červených 4938 metrů, a jak jsem řekl, bude asi vyhovovat „paličům“, zvláště jamka číslo sedm o délce 538 metrů. Pro mne byl nejnepříjemnější třípar na jamce číslo tři, který měřil 171 metrů.

Dlouhá přesná rána je zde přímo nutností. Hodně sympatický je warm up range u jamky číslo jedna s volnými míčky, kde je možné se krátce rozehrát před vstupem na hřiště. A pak také osmijamkové hřiště Pitch & Putt a osmnáctijamkové puttovací hřiště Himalaya, což je vlastně jeden velikánský green o velikosti pět tisíc metrů čtverečních.

Money, money

Na závěr jsem si nechal peníze. I v tomto se „zbraslavští“ poučili. Představa, že postavím hřiště na kraji Prahy a budu se mít blaze, podle všeho až tak nevycházela. Alespoň tak to vypadalo od roku 2009, kdy bylo hřiště, na jehož designu se podílel golfista Alex Čejka a architekt Jeremy Ford, otevřené. Vysoké green fee za „staveniště“ evidentně odrazovalo.

Jak už jsem řekl, dnes ale hřiště vypadá zcela jinak. A podobné to je i s cenami za hru. Od června tu green fee stojí ve všední den 1190 korun (dříve 1400 korun) a o víkendu 1590 korun (dříve 1800 korun).