Zbytečná návštěva na školním srazu

Vybíjená

Vybíjená Zdroj: falcon

Petr Nikolaev adaptací knihy Michala Viewegha debutoval a Báječná léta pod psa se dodnes považují za nejpovedenější z filmů podle předlohy populárního českého spisovatele. Novinka Vybíjená vycházející z dalšího Vieweghova románu možná bude mít podobný divácký úspěch. Mimo komerční hledisko se ale její existence zdá celkem zbytečná.

Nostalgické vyprávění přeskakuje mezi jarem 1989, kdy jedna pražská třída maturovala, a současností, kdy se stejná třída schází na Slapech na srazu po čtvrtstoletí. V jádru vyprávění stojí tři nerozluční kamarádi obsazení populární trojicí z televizní Partičky a dvě ženy – jedna krásná a jedna ošklivá. Ta druhá sice na plakátu není, její komplex, její imaginární přítel a samomluva si v podstatě film přivlastnily. V dospělosti ji hraje s nadhledem Simona Babčáková, velká část filmu je věnována výletům do doby končící totality (která se tu jen zmíní, aby se neřeklo) a do středoškolských problémů s láskou a sebevědomím.

Nejenže Vybíjená je znatelně nepovedená literární adaptace, zmatená a přesycená vnitřními monology několika postav. Nikolaevovi se nedaří pevně vést mladé herce (i když si je uměl typově dobře vybrat), časové roviny nestřídá ani elegantně ani plynule a spojení komorních minipříběhů s občasnými epičtějšími kamerovými průlety nad krajinou jen přispívají k pocitu, že sledujeme kousky několika různých filmů.

Celý obsah má podobnou výpovědní hodnotu jako vyprávění podroušených čtyřicátníků na školním srazu. Lehce připomene divákům vlastní mládí, traumata a kamarádství, ale i Beverly Hills 90210 se povedlo dostat víc do hloubky. Ve Vybíjené zůstal ve hře na emotivní odezvu jen úvodní a závěrečný song Mezi řádky a scény ho doprovázející.

Vybíjená
(tragikomedie, Česká republika, 94 minut)
Režie: Petr Nikolaev
Hrají: Ondřej Sokol, Michal Suchánek, Richard Genzer, Simona Krainová
Hodnocení: 40 %