Ze zámoří veze taktovku do Klatov

Do Klatov míří celosvětově uznávaný dirigent a hudební skladatel Joel Blahnik.

Je stejně známý a za velkou louží uznávaný jako Tomáš Baťa v obuvnictví nebo Eva Herzigová v modelingu. Joel Blahnik. Osobnost mezi hudebními pedagogy i profesionálními hudebníky po celém světě, ale hlavně skladatel a dirigent míří ze zámoří do Klatov. Spolu s dirigentem Hudby Hradní stráže Václavem Blahunkem a hráčem prvního trombonu v České filharmonii Robertem Kozánkem bude řídit symfonický dechový orchestr žáků základních uměleckých škol z Plzeňského kraje.

Zahrají si společně

„Když jsou nejrůznější hudební soutěže a přehlídky, jednotliví účinkující mezi sebou soupeří. Ale navzájem se nijak neznají, ani nemají možnost si spolu zahrát, nebo si předat navzájem zkušenosti,“ vysvětluje učitel ze Základní umělecké školy J. Kličky v Klatovech Jan Kaňka. Proto přišel s myšlenkou na společný koncert pod názvem Ti nejlepší.

„Sejdou se při něm nejlepší žáci uměleckých škol z celého kraje. A vytvoří orchestr, který bude střídavě dirigovat trojice profesionálních hudebníků. Mimochodem v Americe mají tyto koncerty dlouhou tradici a navíc jsou velmi oblíbené,“ dodává Kaňka. Jak se hudebnímu učiteli ze šumavského města podařilo dostat do Klatov Joela Blahnika?

„Kromě toho, že je Blahnik dirigent a skladatel, je i viceprezidentem vydavatelské společnosti Alliance Publication. Ta se specializuje na českou hudbu vydávanou ve Spojených státech. Já jsem se s ním seznámil, když jsem před lety vypomáhal dechovému orchestru plzeňské konzervatoře. Blahnik tam tehdy dirigoval při pořizování promo nahrávek, které vydávali,“ vypráví Kaňka.

Tehdy světoznámého dirigenta natolik zaujal, že i jeho nahrávky se dočkaly v zámoří vydání. Od Joela Blahnika už byl jen krůček k seznámení s Václavem Blahunkem. Dirigent Hudby Hradní stráže a Policie České republiky dlouhodobě s Joelem Blahnikem spolupracuje a spolu s Janem Kaňkou absolvovali návštěvu ve Spojených státech.

Myšlenka, která zaujala

Joela Blahnika stejně tak Václava Blahunka myšlenka na uspořádání koncertu nejlepších studentů zaujala. A rozhodli se ji podpořit. „Když se konala konference dirigentů dechových hudeb v Roudnici nad Labem, kde jsem také byl, zaznělo tam poprvé o možnosti uspořádání tohoto koncertu. Ujal jsem se organizace a vloni se nultý ročník koncertu pod názvem Ti nejlepší konal v Domažlicích,“ říká Kaňka.

Teď se dějiště koncertu přesune do Klatov a učitel hudby věří, že se setká s velkým zájmem nejen samotných účinkujících, ale i u milovníků hudby a u veřejnosti. Zvláště Robert Kozánek bude velkým lákadlem, protože na nejlepšího trombónistu na světě jezdí Češi za koncerty i do sousedního Německa. Jak vlastně budou slavnosti hudby v Klatovech probíhat? Symfonický dechový orchestr bude složen ze žáků z devíti základních uměleckých škol v Plzeňském kraji. Klatovská škola bude mít zastoupení devětadvaceti žáků. Vybíral je František Kubaň, který vede dechový orchestr. Všechny účinkující čekají tři zkoušky. Jejich dějištěm bude sál základní umělecké školy v Klatovech. Slavnostní koncert se pak odehraje 24. října v kulturním domě v Klatovech.

„Každé ze zkoušek se zúčastní lektoři. Ti tu budou mít svůj recitál, ale hlavně by měli být účinkujícím nápomocni. Z lektorů to jsou Anna Švejdová, Michal Cába, Jiří Tarantík, Martin Chodl. Po celou dobu zkoušek budou přítomni i pánové Blahnik, Blahunek a Kozák,“ vysvětluje Kaňka.

Co možná nevíte

Joel Blahnik je známé jméno mezi hudebními pedagogy a profesionálními hudebníky po celé Severní Americe a v Evropě. Třiatřicet let působil jako hudební pedagog na školách ve Wisconsinu. I v důchodu pracuje aktivně jako skladatel, dirigent, spisovatel a badatel. Je i viceprezidentem společnosti Alliance Publication, která ve Spojených státech vydává českou hudbu. Za svou učitelskou činnost dostal hodně státních, celonárodních i mezinárodních ocenění. Václav Blahunek je dirigentem Hudby Hradní stráže a Policie České republiky.

S oběma tělesy se představil při koncertech doma i v zahraničí, například při Koncertu solidarity v newyorské Carnegie Hall. Pod hlavičkou obou souborů založil Big Band a komorní Dechovou harmonii. Je členem dechového tria Domino a barokního tria Prague, se kterým vystoupil na turné po západní Evropě, Izraeli, Jordánsku a Číně. Robert Kozánek pochází z hudební rodiny. Jeho otec Viktor byl třicet let prvním hobojistou Filharmonie B. Martinů ve Zlíně. Syn Robert sklízel úspěchy na mnohých domácích i mezinárodních soutěžích.

K největším úspěchům patří druhá cena na mezinárodní trombónové soutěži v německém Markneukirchenu a vítězství v podobné světové soutěži na jihokorejském ostrově Cheju. Je vyhledávaným hráčem jako sólista, interpret komorní hudby, lidové hudby i jako jazzman. Od roku 2002 je prvním trombónistou České filharmonie.