„Zelená úsporám“ již vyplatila dotace přes 15 miliard Kč

V rámci programu Zelená úsporám již byly vyplaceny dotace přesahující 15 miliard korun. Celkem 64 tisíc žadatelů je postupně obdrželo od loňského roku na energetické úspory v rodinných a bytových domech. Informoval o tom Státní fond životního prostředí (SFŽP).

Podle ředitelky fondu Radky Bučilové je jisté, že budou proplaceny všechny řádně podané, realizované a doložené projekty. Pro veřejné budovy, hlavně školy, nemocnice, domovy pro seniory nebo kulturní střediska vyčlenil fond na zateplení v roce 2012 v programu Zelená úsporám již 200 milionů korun. Vláda v červnu též schválila návrh Ministerstva životního prostředí, kterým se umožní prodej povolenek z rezervy pro nové účastníky energetického trhu a následné vložení takto získaných prostředků do podpory energetických úspor opět ve veřejných budovách, které čekají v zásobníku projektů programu Zelená úsporám.

„Podle aktuální situace na trhu se může jednat až o 350 milionů korun. A jsem rád, že se tím umožní realizace dalších kvalitních projektů v oblasti veřejných budov, které dosud nemohly být podpořeny kvůli nedostatku finančních zdrojů,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

„Pro žadatele, které čeká v nejbližších měsících dokládání realizace opatření či případné změny oproti původnímu projektu, připravil Státní fond životního prostředí na svých webových stránkách podrobné informace, jak postupovat a také dokumenty ke stažení, které je možné pouze vyplnit. Fond tak chce urychlit a usnadnit všem, kteří dospěli k úspěšné realizaci svého projektu, výplatu dotace bez zbytečných pochybení a náročné administrace,“ dodává Bučilová.