Zelený diamant v centru Prahy

Trend výstavby „zelených“ kanceláří konečně nabírá obrátky: dorazil i do historického centra Prahy. Na Václavském náměstí, v proluce mezi Palácem Koruna a hotelem Ambassador, vyrůstá exkluzivní obchodně-administrativní komplex Diamant.

První ekologicky udržitelná budova v centru metropole nabídne nájemcům mj. i zlatý certifikát LEED. Multifunkční objekt (8 nadzemních a 2 podzemní podlaží) odkazuje svým názvem na původní obchodní dům z roku 1895 a dnes spojuje administrativní, obchodní a rezidenční plochy. Celková podlahová plocha 10 765 m2 sestává z 3510 m2 kancelářských ploch a 5771 m2 maloobchodních prostor. Zbylých 1484 m2 v nejvyšších, ustupujících podlažích je vyhrazeno exkluzivním bytovým jednotkám s terasami a úchvatným výhledem na panoráma historické Prahy.

„Případné zájemce o jednotlivé byty ale musím zklamat – jednáme se zájemci o pronájem celého balíku bytů, což je i varianta preferovaná investorem,“ upozorňuje Carlo Gradl, Managing Director společnosti MAX Immo, která exkluzivně zajišťuje pronájem a prezentaci projektu. „Individuální zájemci o kancelářské a obchodní plochy si však stále ještě mohou vybírat. K dispozici jsou moderní kancelářské prostory o výměře od 170 do 920 m2 na jednom podlaží a exkluzivní obchodní prostory s průčelím přímo na Václavské náměstí. Nájemné přitom nevybočuje z cen obvyklých pro centrum města,“ dodává Gradl.

Kolaudace projektu Diamant je naplánována na 1. září 2012, poté budou probíhat úpravy vnitřního vybavení podle přání nájemců. První nájemci se budou moci nastěhovat již začátkem října.

Investorem je společnost Mustela rakouského developera Wolfganga Müllera, který vedle Rakouska a České republiky realizoval projekty také v Maďarsku či na Slovensku. V Praze vlastní kromě projektu Diamant např. i skupinu lukrativních budov v ulici Na Příkopě 23, 25 a 27.

Architektonický návrh projektu vznikl ve Studiu acht architekta Václava Hlaváčka, který je podepsán mj. i pod nedalekou budovou Van Graaf. Na rozdíl od mnohých jiných staveb v historickém centru města nevzbuzoval Diamant nikdy žádnou kontroverzi. „Projekt respektuje genia loci této prestižní lokality a nesnaží se na sebe za každou cenu strhnout pozornost. Jeho exkluzivita spočívá právě v nenucené eleganci. V tom, že na nejlukrativnějším místě metropole dokáže svým nájemcům nabídnout maximální komfort, navíc v ekologicky udržitelném balení, a přitom nenarušovat ráz lokality,“ říká o projektu Carlo Gradl z MAX Immo.