Zemřel varhaník Antonín Schindler

Ve čtvrtek 9. září večer zemřel ve věku osmdesáti pěti let zakladatel olomouckého varhanního festivalu Antonín Schindler. Sedmičce to potvrdil ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil.

Zpráva o jeho smrti dorazila na druhý koncert právě probíhajícího 42. ročníku varhanního festivalu o půl osmé večer. Letošní festival, připomínající 260. výročí úmrtí J. S Bacha, Schindler ještě sám dramturgicky kompletně připravoval.
„Je to citelná ztráta, lidé si jej vždy budou s varhanními koncerty spojovat, protože všechny osobně zahajoval. Letos jsem jeho roli musel kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu převzít já,“ uvedl Kvapil.
Moravská filharmonie se o varhanní festival stará kompletně po organizační stránce. Schindlerovo úmrtí chod festivalu neovlivní. „Dokonce už pracujeme na dalším ročníku. Chceme zajistit důstojné pokračování jeho díla,“ řekl Kvapil.

Antonín Schindler byl rodákem z Bruntálska. Hudební vědu vystudoval v Brně. Zasloužil se o restaurování vzácných Englerových varhan v olomouckém chrámu svatého Mořice. Je zakladatelem olomoucké Moravské filharmonie a Mezinárodního varhanního festivalu. Vloni vstoupil ři udílení Cen Olomouckého kraje v oblasti kultury do pomyslné dvorany slávy, letos jej hejtmanství navrhovalo na udělení státního vyznamenání.

Pohřeb Antonína Schindlera bude vypraven v sobotu 18. září ve dvě hodiny odpoledne v chrámu svatého Mořice.