Zemský povrch zasáhne mnoho úlomků ze ztracených družic

Raketa Proton-M

Raketa Proton-M Zdroj: Profimedia.cz

Na zemský povrch může do půl roku dopadnout mnoho úlomků dvou komunikačních družic, které v úterý ruská nosná raketa Proton vinou technické poruchy vynesla na chybnou oběžnou dráhu. Oznámila to dnes ruská média s odvoláním na experty ruské kosmické agentury. Pád úlomků je podle nich nevyhnutelný a množství úlomků bude značné.

Komunikační družice Express MD2 a Telkom 3, které od úterý vinou poruchy nosné rakety obíhají Zemi po chybné oběžné dráze, přestanou existovat během šesti měsíců, napsala agentura RIA Novosti. S odvoláním na experty upozornila, že úlomky družic i nosné rakety s velkou pravděpodobností celé v atmosféře neshoří a část z nich dopadne na zemský povrch.

Družice a zbytky nosné rakety rotují kolem Země a jejich pohyb nelze nijak řídit. Výše jejich oběžné dráhy bude čím dál menší a pád do horních vrstev zemské atmosféry je nevyhnutelný. Podle ruských expertů k němu dojde za čtyři až pět měsíců, nejpozději do půl roku.

Termín pádu nelze přesně určit, protože aparáty se chovají nevyzpytatelně - pohonná jednotka nosné rakety se nyní například od Země naopak vzdaluje. Podle ruských odborníků je zřejmě důvodem skutečnost, že z ní uniká palivo, které funguje jako reaktivní pohon.

Ruské úřady dnes popřely dřívější informace, že by komunikační družce při svém neřízeném letu mohly ohrožovat bezpečnost Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Ztracené družice se pohybují na dráze o nejvyšším bodu 6000 kilometrů a nejnižším 300 kilometrů, ISS obíhá na dráze kolem 350 kilometrů. Experti hned po nevydařeném startu varovali, že ISS může být po dobu dvou měsíců teoreticky ohrožena.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Alexej Zolotuchin dnes prohlásil, že žádné takové nebezpečí nehrozí. Ruské pozemní kontrolní středisko každou hodinu polohu družic vyhodnocuje a zaznamenává jakoukoli změnu. Na základě těchto dat pak odborníci sestavují odhad budoucí dráhy jejich letu. Mluvčí uvedl, že „v současné době“ ztracené komunikační družice pro ISS žádnou hrozbou nejsou.