Ženské tělo „žízní po mužském názoru“. A TV show tu žízeň hasí

Dánská televizní stanice DR2 je pod palbou kritiky kvůli televizní show, při které dvojice mužů bez servítek hodnotí těla nahých žen. Moderátor pořadu Thomas Blachman, který koncept vymyslel, obvinění ze sexismu a ponižování žen podle portálu dailymail.co.uk odmítá s tím, že ženské tělo doslova „žízní po mužském názoru“.

Pořad funguje tak, že žena v županu beze slova předstoupí před Blachmana a jeho hosta, vysvlékne se do naha a vyslechne si názory na svou postavu.

„Vždycky jsem byl na zadky,“ prohlásil například Blachman v jednom z dílů. Nevynechal ani hodnocení bradavek. Podle kritiků jsou ale takové komentáře sexistické a pro ženu ponižující.

„Pořad, jehož domnělým cílem je bořit tabu a čelit stereotypům, je odpad,“ prohlásil dánský spisovatel a herec Knud Romer. Dodal, že to spíše připomíná stísněný striptýzový klub, který má jen upevnit klasický koncept mužské dominance.

Stranou porna i politické korektnosti

Blachman nesouhlasné reakce odmítá. Tvrdí, že vyšším cílem pořadu je „diskutovat o estetice ženského těla bez toho, aby konverzace sklouzla k pornografii či politicky korektním termínům“. Navíc dodal, že ženy naopak po mužském hodnocení touží a že pořadem chce pozměnit „ženské vnímání mužských pohledů na ženy“.

Producentka stanice Sofia Frombergovýá projekt brání. Pořad podle ní musí pokračovat, neboť kritici by neměli mít konečné slovo v tom, co je pro muže a ženy dobré. „Máme program, který odhaluje to, co si muži myslí o ženském těle. Upřímně, co je na tom špatného?“ dodala.