Ženy umí dotáhnout věci do konce, tvrdí Markéta Reedová

Markéta Reedová byla náměstkyně primátora. Teď chce ještě o stupínek výš. Ráda by vystřídala Pavla Béma v čele pražské radnice.

Lepší životní prostředí a nesmiřitelný boj s korupcí. To slibuje metropoli kandidátka Věcí veřejných Markéta Reedová.

Její tvář na Pražany shlíží z každého rohu, z billboardů i velkoplošných reklam na fasádách domů.

Proč je kampaň Věcí veřejných založená hlavně na vaší tváři?

Měli jsme jako první jasno v tom, kdo bude lídrem naší strany v komunálních volbách. Díky tomu jsme začali s kampaní dřív, nakoupili jsme levnější reklamní plochy a mohli jich koupit víc, než ti kdo nakupovali později.

Pokud uspějete, budete první pražskou primátorkou. Prospěl by městu ženský prvek?
Určitě. Ženy nejsou lepší, ale jsou jiné. Nemají snahu dělat megalomanské stavby a projekty, ale záleží jim na výsledku a na dotažení do konce.

Věci veřejné asi neobsadí samy zastupitelstvo, koho vidíte jako spojence?
To by ani nebylo žádoucí. Viděli jsme jakou aroganci moci způsobil výsledek posledních komunálních voleb. Volič rozdá karty. Jsme připravení spolupracovat se všemi demokratickými stranami. Ale ODS se bude muset změnit. Musí otevřít kauzy, které po ní na magistrátu zůstaly.

Nevadí vám, že vás označují za politickou turistku? Do zastupitelstva jste kandidovala za SNK-Evropské demokraty.
SNK-ED skončila prakticky po minulých prohraných volbách. Sloučením dvou stran vznikly strany tři. Dlouho jsem byla loajální ke straně. Ostatně spolupráce pokračuje, je to určitý vývoj. Moje názory a postoje jsou stejné.

Jaký volební výsledek budete považovat za úspěch?
Chceme mít lepší výsledek než v parlamentních volbách (11 procent, pozn. red.). Nechci ale říkat konkrétní číslo. Samozřejmě výsledek chceme mít co nejlepší.

S jakým programem jdete do voleb?
Jsme středovou stranou se zájmem o životní prostředí, klademe důraz na boj proti korupci. Ta nám bere peníze, které můžeme použít na prospěšné projekty. Používáme pravicové recepty, nechceme se zadlužovat, naopak dluhy splácet, a připravit se na výpadek příjmů, který se určitě nevyhne ani Praze.

Jak bude vypadat závěr vaší předvolební kampaně? Zůstane jen u plakátů s vaší tváří?
Plakáty zůstanou, ale naše kampaň není založená jen na nich. Je hodně kontaktní, voliči nás mohou každodenně potkat přímo v ulicích.