Žijí v Mizerově mizerové? A jak se bydlí v Ráji?

Dvě části Karviné se zcela odlišnými názvy. Mizerov a Ráj. Jak se tu Karviňanům žije doopravdy? Sedmička našla rozdíly i spojitosti.

Cíti-li se někdo z lidí, kteří bydlí v karvinské čtvrti Mizerov, opravdu mizerně, stačí, aby zašel k sousedům. A bude v Ráji. A to doslova. Dvě čtvrti, které spolu sousedí, mají zcela rozdílné názvy. A historikové se dodnes přou, jak tato jména vznikla. „Proč se Ráj a Mizerov jmenují právě takto, dnes nevíme. Postupně se ale snažíme nějakým způsobem k pravdě dopátrat a doufáme, že se to časem podaří,“ přeje si karvinský historik Josef Chmiel. Samotní lidé o názvu svých čtvrtí často žertují. A v určité výhodě jsou ti, kteří bydlí v Ráji. „Je příjemné říkat lidem, že žiju v Ráji a mluvit přitom pravdu. Užívám si to hlavně na výletech. To se svým místem bydliště přímo chlubím,“ popisuje Jana Válová z Ráje. Mizerovští na tom podle svého nejsou o nic hůř. „U nás je mizerů stejně, jako všude jinde. Kromě toho, že bydlím v části Mizerov je náš domek přímo na ulici Mizerovská. Mizerně znějí ovšem jen ty názvy, život je tu fajn. Pět minut od domu mám les. A když mi přece jen něco chybí, zajdu vedle do Ráje,“ směje se Veronika Górecká.

V Ráji je nemocnice, v Mizerově poliklinika

V obou městských částech lidé nemají nouzi o dobré hospůdky a restaurace. Cestou na pivo či limonádu se mohou Karviňané projít třeba podél polských hranic. A kdyby se jim snad cestou vymkl kotník, pro pomoc nemusí daleko. V Mizerově mají polikliniku, v Ráji přímo krajskou nemocnici. Několik rozdílů by se ale najít dalo. Obzvlášť mizerovští chlapi mohou těm z Ráje závidět třeba fotbalový stadion. „Do domku v Ráji jsem se přistěhoval asi před dvěma lety a nemohu si to vynachválit. Z okna totiž vidím přímo na hřiště nově opraveného fotbalového stadionu. No, není to ráj, sledovat naživo fotbal z pohodlí obýváku?“ ptá se Matěj Hassl. Lidé v Mizerově i Ráji se vesměs shodují na tom, že jim v jejich čtvrtích nic nechybí. I mateřských a základních škol je v obou částech Karviné dost. „Žiju tu už od narození a vzpomínám si, že ještě jako dítě jsem si hodně cenil třeba toho, že si můžu ráno přispat, protože jsem měl školu jen přes cestu,“ vzpomíná Jiří Kubíček z Karviné-Ráje. Míst k odpočinku je tu také dost. Ráj se může pyšnit lesíkem v okolí fotbalového stadionu, kde jsou mimo jiné i tenisové kurty. Mizerov má lesopark Dubinu. „Škoda jen, že se tam dost pohybují i bezdomovci,“ stěžuje si Górecká.