Zisk Lenovo po akvizicích rostl nejpomaleji za pět let

Lenovo ThinkPad Yoga

Lenovo ThinkPad Yoga

Čínskému výrobci počítačů Lenovo Group v uplynulém fiskálním roce vzrostl čistý zisk o jedno procento na 829 milionů dolarů (20,4 miliardy korun). Růst zisku byl nejpomalejší za pět let a zaostal za očekáváním, zejména kvůli nákladům na dokončení dvou velkých akvizic. Tržby firmy, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, stouply o 20 procent na 46,3 miliardy dolarů.

V tvorbě zisku tak firma zaostala za očekáváním analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru počítali s čistým ziskem 857 milionů dolarů.

Tržby divize mobilních telefonů se zvýšily o 71 procent na 9,14 miliardy dolarů. Na celkových příjmech skupiny se tak podílely pětinou. Odbyt chytrých telefonů se zvýšil o více než 50 procent na 76 milionů, hlavně díky expanzi na rozvíjejících se trzích.

Podíl na trhu s počítači rostl

Prodej počítačů Lenovo se zvyšoval ve všech geografických oblastech a firmě se podařilo zvýšit podíl na klesajícím trhu s osobními počítači na pětinu. Prodej počítačů firmám se zvýšil o tři procenta.

Firma v říjnu dokončila převzetí divize serverů IBM za 2,1 miliardy dolarů a akvizici Motoroly za 2,9 miliardy dolarů. Čínská firma také expandovala do oblasti firemních počítačů a chytrých telefonů, neboť v dlouhodobém výhledu očekává pokles prodeje osobních počítačů.

V samotném čtvrtém čtvrtletí příjmy stouply o 21 procent na 11,3 miliardy dolarů. Analytici čekali 11,98 miliardy dolarů. Čistý zisk se snížil o 36,7 procenta na 100 milionů dolarů.