Zisk Samsungu stoupl o 14 procent, pomohly nové modely Galaxy

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 Zdroj: ctk

Zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics v prvním čtvrtletí překonal očekávání. Firmě pomohlo spuštění prodeje nového modelu chytrého telefonu Galaxy. Čistý zisk se zvýšil o 14 procent na 5,3 bilionu wonů (111 miliard korun). Analytici dotazovaní agenturou FactSet čekali zisk jen 4,7 bilionu wonů.

Tržby společnost za leden až březen stouply o šest procent na 49,8 bilionu wonů. Provozní zisk se zvýšil o 12 procent na 6,7 bilionu wonů. To bylo o něco více než firma uvedla v předběžném odhadu hospodaření na počátku tohoto měsíce. Samsung zahájil prodej své nejnovější verze přístroje Galaxy 11. března. Loni firma spustila prodej nového modelu o měsíc později. Nový model má nové funkce a je levnější, než předchozí verze. Dřívější prodej, cenová politika, ale také absence nových produktů od konkurentů byli podle analytiků hlavními důvody zlepšení výsledků Samsungu.

Výzkumná společnost Counterpoint Technology Market Research odhaduje, že Samsung v březnu prodal deset milionů přístrojů Galaxy S7. To je o 25 procent více než ve stejném měsíci loni.

Provozní zisk mobilní divize se zvýšil o 42 procent na 3,9 bilionu wonů a byl nejvyšší za dva roky. Provozní zisk polovodičové divize se snížil o šest procent na 2,6 bilionu wonů kvůli poklesu cen paměťových čipů z důvodu nižší poptávky po produktech jako osobní počítače. Divize obrazovek vykázala ztrátu 270 miliard wonů, divize televizorů však hospodařila se ziskem 510 miliard wonů, napsala agentura AP.