Živák zachycuje snahu Katatonie stát se velkou kapelou

Katatonia: Sanctitude

Katatonia: Sanctitude

Předchozí akustickou deskou pošramocené renomé napravuje švédská pětice Katatonia koncertním záznamem z doprovodného turné. V živých verzích zní komorní úpravy skladeb přirozeněji. Zároveň odhalují autorské limity interpreta i jeho dilema na křižovatce mezi vlastním zvukem a kompromisy na cestě stát se velkým jménem.

Na následující turné se pětice připravovala nejen proto, že se její jádro muselo vypořádat s dalšími personálními obměnami, které paradoxně napomohly živějšímu vyznění novinky Sanctitude. Ale i proto, že Dethroned & Uncrowned bylo její premiérou na britské značce Kscope, jejímž prostřednictvím se projekty, které podobně jako Katatonia vzešly z mimořádně plodného podhoubí metalového undergroundu devadesátých let, představují odlišnému publiku majícímu zázemí spíše v progresivním nebo alternativním rocku.

Nikoli náhodou se živé album natáčelo právě v Londýně. Sestavu doplnil kytarista Bruce Soord z The Pineapple Thief, jednoho z erbovních jmen z okruhu Kscope, a právě on má nemalý podíl na tom, že skladby na živo působí přirozeněji a plasticky. Je zajímavé slyšet letité kousky v nových úpravách, stejně tak je ale varující, do jaké míry kdysi nezaměnitelný rukopis a zvuk kapely zevšedněl.

Katatonia: SanctitudeKatatonia: Sanctitude

Pokud lze skupině něco v uplynulých letech mít za zlé, je to zabřednutí do stereotypů nahrávacího průmyslu (tematická turné, akustické projekty, recyklace, opětovné navracení se k jistotám). Nečitelnou se stala její motivace k těmto krokům, do jaké míry jde o pokoření uměleckých met a do jaké podléhání tlakům publika, respektive tlakům finančním. Její rukopis a zvuk dozrál nejpozději na albu Viva Emptiness (2003), od té doby nabízí pouze jeho variace. Do téhož období lze zařadit počátky také autorského vyčerpání a snah o nalezení nového publika. Starého se Katatonia vzdát nemůže, od nového ji dělí obří krok. Totiž vykročit dále od tradičních forem. Nezbytnost i obtížnost tohoto kroku novinka přes veškeré klady bolestivě připomíná.

Katatonia: Sanctitude
Vydavatel: Peaceville, 2015
Hodnocení: 80 %