Živil mě sex, říká matka dvou dětí

Katka pracovala pět let v jihočeských erotických klubech. Rodičům tvrdila, že dělá barmanku.

Střední školu nedokončila. Poprvé otěhotněla v osmnácti. S partnerem se rychle rozešla a po necelých dvou letech přišla do jiného stavu podruhé. Aby uživila děti i sebe, začala si dnes pětadvacetiletá Katka z Budějovic přivydělávat prostitucí.
„Od druhého přítele jsem utekla s dětmi na ulici. Nejdřív napadal mě, pak i moje kluky. Policie to řešila jako domácí násilí, ale nikdo mi opravdu nepomohl. Neplatil ani alimenty,“ vypráví černovláska v těsné halence u kávy s cigaretou. Sedíme v baru u nádraží, kde ji personál evidentně dobře zná. Katka tvrdí, že ze sexbyznysu už vystoupila. Našla si přítele, kterému její minulost nevadí. Na uplynulých pět let nevzpomíná ráda. V zoufalé situaci, na mateřské a s příjmem necelých osm tisíc korun potkala nejdřív známého, který ji přesvědčil o práci v místním nočním klubu. V té době už žila v malém bytě u rodičů. Řekla jim, že dělá barmanku. „Každý večer jsem uspala děti, vykoupala se a odešla do práce. Vracela jsem se, když všichni vstávali,“ popisuje mladá žena.

Každodenní únava

Za několik let poznala hodně. Sama říká, že se taková práce odrazila na její psychice. Změnila se. Zažila kluby na Kaplicku, kde panují tvrdé podmínky a hodně jejich pracovnic bere drogy. „Jsou tam holky od osmnácti do pětapadesáti let. Ty starší už přestat nechtějí. Ani to nedokážou. Chtějí pořád víc peněz,“ myslí si Katka. Sama ale na sexu nezbohatla. Příjmy utratila za domácnost a péči o děti. „Klukům se snažím přilepšovat. Možná bych za čas z peněz za sex našetřila třeba na byt, ale začalo mě to už unavovat. Každý den noční, nevyspalá a utahaná,“ říká.
Před třemi lety se poprvé seznámila s lidmi kolem sdružení Rozkoš bez Rizika, které nabízí prostitutkám pomoc. Mimo jiné v podobě testů na pohlavní nemoci. Podle Katky mnoho těchto žen zdravotní prohlídky odmítá a s nechráněným sexem si nedělá hlavu. Důležitější jsou peníze. Kontroly u lékařů jsou pro ně navíc stresující a ponižující, s prostitutkami jednají drsně.
„V Rozkoši bez Rizika dělají stejně staré dívky jako já. Bereme je jako kamarádky, které se nám snaží pomáhat i při jednání s úřady, sociálními odbory. Hledají volná místa na pracáku a radí, jak provozovat bezpečný sex,“ popisuje Katka. Mezitím přichází její nový partner. Mladý muž o rozhovoru pro Sedmičku předem ví. Také o tom, že převzal i s jejími dětmi docela náročnou roli.
Katka stále nemá práci a žije u rodičů. Bez kvalifikace a se dvěma malými dětmi je těžké sehnat zaměstnání. Přesto se už nechce k původnímu povolání vrátit. Doufá, že ji nový přítel podpoří.