Život Keltů v jedné síni muzea

Do života Keltů ve středních Čechách mohou nahlédnout návštěvníci Sládečkova vlastivědného muzea.

Slavné keltské oppidium Stradonice leží jen pár kilometrů od Kladna. Vůbec poprvé si nálezy z pevnosti nad Berounkou mohou prohlédnout lidé ve Sládečkově vlastivědném muzeu. Hned u vstupních dveří místnosti je „přivítá“ naleziště hrobu s odkrytou lidskou kostrou, o kus dál uvidí tradiční světnici plnou nádobí i koření, které Keltové využívali, ve vitrínách pak šperky a ozdoby.

Unikátní předměty

Součástí putovní expozice je koutek, ve kterém děti skládají runy, věští, poznávají kosti nebo hrají dřevěné domino. Na vše dohlíží figura keltského bojovníka s přilbou se zahnutými rohy a dlouhými vlasy a vousy.
Přestože Kladensko Keltové výrazně neosídlili, sbírky Sládečkova vlastivědného muzea mají návštěvníkům co nabídnout. „Poprvé jsou vystaveny nálezy z keltského oppida Stradonice u Berouna, které našemu muzeu ve dvacátých letech minulého století věnoval kladenský hodinář a numismatik Eduard Lorber,“ vysvětlil ředitel muzea Zdeněk Kuchyňka. Koncem května chystá muzeum Keltský týden pro školní skupiny. Objednat návštěvu komponovaného pořadu je možné už jen do konce března.