Zkrotne na Špilberku Táňa Vilhelmová?

Z Pražského hradu na brněnský Špilberk se stěhuje novinka letošních Letních shakespearovských slavností, komedie Zkrocení zlé ženy.

Filmové a televizní hvězdy v rolích z pera anglického dramatika Williama Shakespeara si mohou diváci vychutnat od 16. července na brněnském hradě Špilberk. Při Letních shakespearovských slavnostech na ně čekají osvědčené kusy, ale i jiskřivý příběh o hubaté Kateřině a jejím krotiteli Petruchiovi.

„Zkrocení zlé ženy je úžasně vtipnou studií na téma namlouvacích rituálů lidských samečků a samiček,“ říká režisér hry Daniel Špinar. Podle něj v sobě dílo skrývá velké životní pravdy. „Například, že pokud chce muž zkrotit ženu, podaří se mu to pouze tehdy, pokud si to žena sama přeje,“ podotýká režisér.

V titulní roli se představí Tatiana Vilhelmová. „Kateřina je pro mě ženou svobody a nespoutanosti. Okolí ji vidí jako nezkrotnou, ale to jen proto, že si neví rady s její bezbřehostí. Ona hledá život. A vše, co roste a voní,“ přibližuje herečka.

Do krocení zlé Kateřiny se na Špilberku pustí Roman Zach, představitel Petruchia. „Stane se to, co se v reálném životě často nestává – tyhle dva světy se potkají a mají dvě možnosti. Buď zešílí, nebo se do sebe zamilují. Stane se to druhé, ovšem s esencí šílenství,“ říká Zach.

V roli Kateřininy obletované sestry se představí držitelka Thálie Lucie Štěpánková, jejího podnikavého nápadníka ztvární herec a hudebník Vojtěch Dyk, jehož alternuje Matouš Ruml známý ze seriálu Comeback.

Na nádvoří Špilberku na diváky čekají i další Shakespearovy hry – tragédie Romeo a Julie, historické drama Jindřich IV., komedie Oko za oko – niečo za niečo a loňský divácký hit Veselé paničky windsorské v hlavních rolích s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou.

Začátky všech představení jsou v půl deváté večer, vstupenky lze koupit v Brněnském kulturním centru, síti Ticketportal.cz a hodinu před představením na pokladně Špilberku.

Romeo a Julie čtvrtek 21. července a pátek 22. července Jindřich IV. pondělí 25. července až středa 27. července Oko za oko – niečo za niečo pátek 29. července a sobota 30. července Veselé paničky windsorské pondělí 1. srpna až středa 3. srpna