Žlutí přijíždějí. Svezou za pět korun

Na trať z Plzně do Domažlic vyrazí žluté vlaky. Dva měsíce budou vozit cestující za pět korun.

Českým drahám přibude v Plzni konkurence. Od pátého června se na zastávkách Hlavní nádraží a Jižní Předměstí zažlutí, na trasu Plzeň – Domažlice vypraví soupravy dceřiná firma společnosti Student Agency RegioJet.

Každý den vyrazí do města Chodů čtyři vlaky, stejný počet zamíří opačným směrem. Prvních čtrnáct dní provozu RegioJetu na Plzeňsku by si měl milovník jízdy vlakem nebo levných nákupů zapsat do kalendáře, až do 19. června totiž zaplatí za jízdu nízkopodlažní soupravou s nabídkou občerstvení a bezplatným připojením na internet směšnou částku - pět korun. Potom už budou ve žlutých vlacích, které dorazí do cíle cesty přibližně za hodinu, vybírat normální cenu pětasedmdesát korun. I přesto společnost prodělá na propagační akci ve čtyřech českých krajích, trvající na plzeňské trati do konce července, kolem deseti milionů korun. Vedení krajů jim neproplatí prokazatelnou ztrátu z provozu. Smlouvu na dotování regionálních tratí totiž podepsalo – bez výběrového řízení – na deset let výhradně s Českými drahami.

„Akcí na Plzeňsku chceme upozornit právě na zrušení výběrového řízení, třeba právě na trati z Plzně do Domažlic, do kterého jsme se přihlásili,“ vysvětluje provozní ředitel RegioJetu Jan Paroubek. RegioJet navíc věří, že vedení kraje pod dojmem spanilých jízd spěšných souprav některé tratě přece jen dá do veřejné soutěže. První reakce krajského náměstka pro dopravu tomu ale neodpovídá. „Já té akci říkám Zasmrdět a zmizet. Naše rozhodování to neovlivní,“ říká Jaroslav Bauer.