Zmizeli nebo utekli. Policisté je hledají

Karvinští policisté pátrají po čtyřech stovkách lidí, kteří jsou na útěku před vězením, nebo je postrádá rodina.

Nikola Klimšová
Karviná

Utíkají před vězením, soudy, věřiteli a policisty. Někteří z databáze hledaných osob stráví na útěku i několik let svého života. Žijí ve stresu a strachu před odhalením a kriminál je to poslední místo, kde chtějí skončit. „Letos jsme chytili ženu, která si měla odsedět ve věznici osm měsíců za krádež. Kvůli tomu, aby se trestu vyhnula, schovávala se před policisty celkem jedenáct let v různých úkrytech,“ uvedla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Její úkryty byly podle Viačkové velmi důmyslné. V bytech měla například vyrobené falešné zdi. „Našli jsme ji v jednom karvinském bytě za falešnou věšákovou stěnou. Nad jejím dlouholetým skrýváním jsme kroutili hlavou, přišlo nám nelogické. Vždyť délka jejího schovávání se dá přirovnat trestu, který soudci přiřknou zločincům za vraždy či brutální napadení,“ řekla Viačková.

Nejtěžší je hledat přestárlé a postižené

Doba pátrání po hledaných osobách je velmi různá. Nejkratší je podle policistů hledání dětí, které se ztratí rodičům, nebo mladých lidí, kteří kvůli různým problémům utečou z domova.
Nejhorší je pak hledání přestárlých a mentálně postižených lidí. Třeba čtyřiaosmdesátiletá Juliana Slepčíková je pohřešovaná už sedmý měsíc. „Juliana Slepčíková odešla z domu letos 2. května kolem sedmi hodin ráno. Nikomu nic neřekla a nikdo z její rodiny netuší, kam šla. Naposledy ji viděli lidé ve stejný den kolem půl páté odpoledne na lavičce autobusové zastávky v Karviné-Hranicích, naproti Sanatoria Lázní Darkov. Tvrdila, že pojede za rodinou na Slovensko,“ řekla policejní mluvčí Viačková. Juliana Slepčíková má hubenou postavu a měří 150 centimetrů. Jako zvláštní znamení uvedla její rodina, že na jednu nohu kulhá. O spolupráci karvinští policisté požádali i slovenské kolegy, zatím však ženu nevypátrali.

Vyšla si před rokem na túru, dodnes ji nenašli

Tajemné je taky zmizení ženy, která si vyšla na túru do Beskyd. Přítel ji začal postrádat loni 17. listopadu. „V horách ji hledali i záchranáři s vrtulníkem, pátrali po ní i členové horské služby. Několik desítek našich, ale i třineckých policistů se snažilo turistku najít. Do dnešního dne se žena nevrátila ani jsme nenašli její tělo,“ přiblížila Viačková. Častěji než po ztracených lidech pátrají policisté po odsouzených, kteří se vyhýbají nástupu do vězení. To je i případ dvaatřicetiletého Tomáše Przybyla z Karviné. Schovává se za krádež už od roku 2006. Ještě déle se pak daří ukrývat Josefu Pindurovi z Karviné. Je podezřelý z několika trestných činů a policisté ho hledají už více než osm let.
Mezi útěkáři před spravedlností nechybí ani ženy. Policisty by například velmi zajímalo, kde se nyní skrývá Pavla Agundu z Karviné, kterou hledají už dva roky kvůli neplacení alimentů. Ještě více zločinů se dopustila Růžena Jovanovičová z Orlové. „Do vězení má jít za krádež, řízení auta bez řidičského průkazu, a také za nezákonné držení platební karty,“ řekla Viačková.

S pátráním pomáhají i městští strážníci

Policisté při hledání spolupracují také s městskými strážníky. Těm se v roce 2007 podařilo chytit a předat policistům celkem šedesát devět osob. O rok později jich bylo padesát osm. Strážníci chytají hledané po celém městě, někdy jsou však místa, kde na ně natrefí častěji než jinde.

Útěkáři se schovávají na nádraží a v marketech

„Útěkáři hledají často místa, kde je hodně lidí. Třeba obchodní domy nebo vlaková nádraží. Tam spoléhají na to, že splynou s davem,“ řekl zástupce ředitele městských strážníků Václav Ožana. Oblíbenými úkryty jsou pak i místa, kde je lidí zase naopak velmi málo. To je i poslední případ karvinských strážníků. „Nedávno jsme chytili mezinárodně hledaného muže. Jako svou skrýš si vybral zbořeninu domu mezi stromy v Karviné - Dolech,“ popsal Ožana. Karvinští policisté letos vyhlásili pátrání po celkem 1306 osobách a k pondělku minulého týdne se jim podařilo 1132 uprchlíků najít.