Znojmo: místo Kladna do Lublaně

Znojemští Orli opustili českou druhou nejvyšší soutěž a naskočili do mezinárodní EBEL ligy.

Mohli další sezonu jezdit do Benátek nad Jizerou, Berouna nebo Kadaně. Vedení hokejového Znojma ale místo mnohdy nezáživné české druhé nejvyšší soutěže vybralo jinou cestu.
Orli tak v letošní sozoně měří síly s týmy Red Bull Salzburg, Vienna Capitals, Olimpija Lublaň nebo třeba s maďarským Székesféhervár.
„Pro Znojmo a zastrčený příhraniční region to je přínos. Znojmo nemá dost peněz na českou extraligu. Proto jsme uvítali možnost jít do nejvyšší rakouské soutěže. Je to zajímavé pro diváky a výhodnější pro sponzory,“ pochvaloval si už v létě jednatel klubu Stanislav Hahn.
Ani po úvodní čtvrtině základní části EBEL ligy vstupu do atraktivní soutěže, kterou kromě rakouských mužstev hrají i Maďaři, Slovinci a Chorvati, ve Znojmě nelitují. „Nemáme jediný důvod, kvůli kterému by nás mělo letní rozhodnutí mrzet. Hrajeme kvalitnější soutěž, která fanoušky láká víc než druhá nejvyšší hokejová liga v Česku,“ tvrdí nejzkušenější hráč a zároveň manažer klubu Radek Haman.
Za pravdu mu dává návštěva zimního stadionu. Zatímco loni dorazilo na domácí znojemské zápasy v základní části první ligy v průměru necelých čtrnáct set diváků, na duely EBEL ligy přišlo v prvních pěti utkáních o jedenáct set fanoušků víc. „Soutěž je pro lidi atraktivnější. Nehraje se tady na krásu jako v Česku, ale hokej je rychlejší a přímočařejší. Lítá se nahoru dolů, více se dohrávají osobní souboje. Na návštěvách je to poznat i venku. Nestane se jako v první lize, že přijdou jen čtyři stovky fanoušků,“ vysvětluje Haman.
Současný trenér Orlů Martin Stloukal si nebere servítky. „První česká liga je amatérská soutěž, která nemá úroveň. EBEL liga láká diváky jednak svou exotikou, ale hlavně kvalitou,“ je přesvědčený znojemský kouč.

Je rakouská liga kvalitní?

Právě o kvalitě rakouské nejvyšší soutěže se čeští odborníci často přou. Podle Hamana je největší rozdíl mezi soutěží, ve které Orli působili ještě loni, a EBEL ligou v individuální vybavenosti jednotlivých hráčů. „Zatímco v české první lize je v jednom mužstvu pět hráčů na vyšší úrovni, kolem kterých se soustředí nadějní mladíci, tady jich v jednom kádru najdete klidně patnáct,“ upozorňuje manažer Orlů.
Podstatný rozdíl lze najít i v rozpočtech klubů. Ten znojemský má na tuto sezonu čtyřiadvacet milionů korun. Třeba Salzburg ale hospodaří s tři sta miliony korun. A i další týmy mají přes sto milionů korun.
„Navíc je třeba si uvědomit, že v Rakousku nejsou zvyklí vyhazovat peníze do kanálu. Proto má EBEL liga svou kvalitu. Ta jde navíc od ledna, kdy se týmy dostanou do správného tempa, výrazně nahoru,“ podotýká Stloukal.
Jeho tým poznal kvalitu rakouské soutěže hned na začátku ročníku. Kvůli špatným výsledkům a předposlední příčce po osmém kolem vedení odvolalo kouče Karla Soudka a na jeho místo nastoupil právě Stloukal, Soudkův asistent. Následující tři zápasy znojemští hokejisté vyhráli. „Změnil jsem herní systém a přístup k hráčům. Jsem méně benevolentní trenér. Kluci přesně vědí, co od nich na ledě chci vidět. Každý má jasno v tom, za co zodpovídá. Jednoduchost a adresnost, to je moje krédo,“ nastiňuje svou trenérskou filozofii Stloukal.
Tým, který táhnou zkušení borci, jako jsou Radek Haman, Petr Kanko, Jan Platil nebo Peter Pucher, by se po základní části rád podíval mezi nejlepší osmičku. „Máme vyvážený kádr, který se do play-off může dostat,“ věří Pucher.
Jeho kolega Haman ambice Orlů v letošní sezoně potvrdil. „Po první čtvrtině můžu říct, že play-off je reálným cílem. Soupeři jsou sice kvalitní, ale zároveň také hratelní. Stejně jako jinde i tady se soutěž bude lámat kolem Vánoc. Tam se ukáže, kdo na co doopravdy má,“ předpovídá Haman.

CO JE TO EBEL LIGA ?

Erste Bank Eishockey Liga je mezinárodní soutěž.
Hraje ji 11 hlavně rakouských týmů, ale i mužstva ze Slovinska, Chorvatska, Maďarska.
Úřadujícím mistrem je Red Bull Salcburk.
V základní části týmy hrají dvakrát doma a dvakrát venku 44 kol.
Šest nejlepších týmů vytvoří skupinu A, pět nejhorších skupinu B.
V nadstavbové části se utkávají soupeři ze skupiny.
K šesti týmům skupiny A se připojí dva nejlepší ze skupiny B, které se od 19. dubna zapojí do play-off Každé kolo se hraje na čtyři vítězné zápasy. * V lize hrají třeba Brňáci Zdeněk Blatný a Róbert Kántor v Grazu.