Zpívali v tělocvičně, chrámu i jeskyních

Do Hranic se na Bělotínský týden zpěvu sjelo sto dvacet milovníků sborového zpěvu. Vystupovalo i jejich čtyřicet dětí.

Hranicko/ Už poosmnácté přijeli do Hranic z celé republiky, ale i ze Slovenska a Německa, aby se mohli oddávat sborovému zpěvu a setkat se starými známými tvářemi na Bělotínském týdnu zpěvu. Desítky hodin zpívali od 8. do 16. srpna v tělocvičně místní průmyslovky, v noci na internátě a vyzkoušeli i akustiku jeskyní v Teplicích nad Bečvou. Usilovně cvičili, aby pak ohromili návštěvníky závěrečných koncertů v chrámech.
Je paradoxní, že se Bělotínský týden zpěvu koná v Hranicích. „Vysvětlení je jednoduché. V Bělotíně nemáme možnost ubytovat tolik lidí,“ řekl starosta Bělotína Kavala, který tuto originální akci organizuje a stál u jejího zrodu. „Cílem není jen získat pěvecké zkušenosti, ale také se vzájemně poznat,“ řekl Kavala. Seznamovat se letos mohlo sto dvacet účastníků třeba na papučovém bále. „Byli jsme také na prohlídce jeskyní a tam jsme si zazpívali,“ uvedl Kavala.
Většina účastníků se zná. Na Bělotínský týden zpěvu jezdí už roky. „Byla jsem tady už popatnácté. Ty lidi tady, to je moje druhá rodina, jsou tu fantastické vztahy a práce se špičkovými dirigenty z celé republiky,“ řekla Linda Bláhová – Lahnerová z Prahy.
Letos si dokonce zpěváci sestavili vlastní orchestr, který je doprovázel na koncertech. První vystoupily minulý čtvrtek v hranické Besedě děti. „Je obdivuhodné, jaký hodnotný program dokázaly dvě učitelky připravit se čtyřiceti dětmi za čtyři dny,“ zhodnotil jejich vystoupení účastník setkání Josef Karán ze Slovenska. Dospělí zpěváci pak koncertovali v pátek v Hranicích a v sobotu v Lipníku nad Bečvou.