Ztracený ruský Antonov se nenašel ani po dvou měsících

Spartánská paluba Antonovu AN-2

Spartánská paluba Antonovu AN-2 Zdroj: Profimedia.cz

Neobjasněnou záhadou zůstává i po dvou měsících osud ztraceného ruského letadla, které v červnu zmizelo v uralských horách i s 13 lidmi na palubě. Ruští vyšetřovatelé dnes oznámili, že navzdory nasazení stovek záchranářů i letecké techniky bylo dosavadní pátrání bezvýsledné. V hledání ztraceného stroje ale budou pokračovat.

Letadlo An-2 odstartovalo 11. června bez povolení z města Sarov ve Sverdlovské oblasti. Startu předcházela bujará zábava na místním letišti, která zřejmě vyvrcholila předem neplánovaným výletem. Následné mlčení mobilních telefonů pohřešovaných naznačovalo, že let zřejmě nedopadl dobře. Na palubě letadla byli kromě zaměstnanců letiště údajně i policisté a několik příslušníků jejich rodin.

Usilovné hledání stroje výsledek nepřineslo. Policisté vyslechli podle dnešní informace kolem 30 tisíc lidí ve snaze získat informace o směru pohřešovaného letadla. Na zemi bylo krok za krokem prohledáno dva tisíce čtverečních kilometrů v místech, kde bylo letadlo spatřeno naposledy. Letecky bylo prozkoumáno mnohonásobně větší území. Záchranáři sice našli trosky jiných letadel, ale hledaný Antonov mezi nimi nebyl.

Podle vyšetřovatelů je naděje na záchranu případných zraněných osob minimální. Pokud by snad byli mezi živými, hrozí jim až sedm let za porušení pravidel letového provozu.