Zubaři nejsou, ale přijdou mladí

Téměř beznadějná je snaha všech, kdo se chtějí v Jihlavě přihlásit k zubaři. Ještě letos ale přijdou dva čerství absolventi.

Tak jako se kdysi stávaly fronty na banány a dámské vložky, čekají dnes lidé v Jihlavě v řadě na objednávací kartičky před ordinacemi zubařů. Drtivá většina z nich nové pacienty nepřibírá vůbec a tam, kde jsou ochotni nové jméno do evidence napsat, je zpravidla průkaz zdravotní pojišťovny k ničemu a platí se „na prkno“.
„Já zubaře mám, ale jinak je v naší rodině situace dost špatná. Bratr nechodí se zuby vůbec nikam, protože ho nikde nevzali. Máma sice zubaře má, ale všechny zákroky si musí draze platit,“ řekla Michaela
Novotná z Jihlavy.

Berou – neberou: 1:36 Prosebné telefony se v ordinacích zubařů rozdrnčely s vyšší intenzitou na sklonku zimy. Tehdy zemřel někdejší primář Vladimír Vyskočil a jeho klienti se najednou ocitli bez stomatologa. Těch nyní v padesátitisícové Jihlavě a v jejím blízkém okolí působí podle databáze České stomatologické komory sedmatřicet. Někteří z nich se ale specializují na jiný obor než na „běžné“ ošetřování chrupu. Pořadníky a fronty jsou však obvyklé například i v čekárnách lékařů, zabývajících se rovnáním zubů u dětí.
„V Jihlavě je teď opravdu velký problém sehnat lékaře. Dcera se před časem přihlásila k zubaři do Velkého Beranova a je velice spokojená,“ řekla Růžena Čížková z Jihlavy.
Právě beranovský dentista Edson Makumbirofa je podle komory oficiálně jediným, kdo nové pacienty přibírá. „Máme již téměř plný stav a plný kalendář až do konce roku,“ řekl Makumbirofa, který novou ordinaci rozjel loni v listopadu.
Dvě další zubařské vrtačky se ale v Jihlavě rozbzučí už na podzim. Zřejmě již v listopadu zamíří první pacienti do nového stomatologického centra ve Vrchlickéhoulici. „Umožní nám to přijetí dvou nových lékařů, letošních absolventů,“ vysvětlila Taťána Vrbková z jihlavského stomatologického střediska Artdent, která za přípravou nových ordinací stojí. Většinu zákroků si však budou pacienti hradit sami, pojišťovna se bude podílet na hrazení zubní prevence. „Na centru pracujeme tři roky a financujeme jej z vlastních zdrojů,“ uvedla Vrbková. Nyní navštěvují ordinace Artdentu téměř čtyři tisíce pacientů a denně volá desítka dalších zájemců o registraci. „Větší počet pacientů by ale nyní byl nad naše síly,“ řekla Vrbková. Bezradným lidem příliš nepomůže ani jejich zdravotní pojišťovna. Smlouvy totiž nepřikazují registraci pacientů ani neřeší jejich počet na jednoho lékaře. „Můžeme pomoci individuálně, není to ale systémové. Také vyhlašujeme výběrová řízení, ovšem do nich se nám nikdo nehlásí,“ komentoval Jiří Kořínek, ředitel krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny.
Pomoci neumí přímo ani kraj. „Víme, že je to problém. Nicméně my zřizování nových ordinací nezajišťujeme,“ uvedl vedoucí krajského odboru zdravotnictví Lukáš Kettner. Podle České stomatologické komory je asi polovina českých zubařů starší padesáti let, a na jednoho z nich připadá více než patnáct stovek pacientů. Univerzity však letos opustilo přibližně pět stovek nových zubařů, což je oproti minulým rokům asi čtyřnásobek.