Zuckerberg chce zpřístupnit internet miliardám lidí v rozvojových zemích

Mark Zuckerberg - Facebook

Mark Zuckerberg - Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg odstartoval program Internet.org, jehož cílem je zpřístupnit levnější internet téměř pěti miliardám lidí na planetě Zemi, kteří jsou bez připojení. Facebook se kvůli tomu spojil s šesti velkými telekomunikačními firmami.

Všechny společnosti budou spolupracovat na vývoji chytrých telefonů s nižšími náklady, ale vyšší kvalitou, aby se tak mohl rychleji šířit přístup k internetu. Podle Zuckerberga pouze přibližně třetina populace má přístup k internetu a připojení roste jen pomalu. To právě má Internet.org změnit.

„Existují obrovské překážky v přístupu na internet v rozvojových zemích. Internet.org bude usilovat o překonání těchto výzev, včetně zajištění internetového připojení pro ty, kteří si jej v současné době nemohou dovolit,“ představil Zuckerberg své myšlenky.

Kampaň, pro kterou největší internetová sociální síť na světě získala firmy Samsung, Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera a Qualcomm, se podobá aktivitám, s nimiž nedávno přišel Google. Společnost v červnu oznámila, že chce pomocí balonů umožnit přístup na internet lidem na celém světě, tedy i na místech, kde je doposud internet nedostupný.