Zuckerberg připojí obyvatele Zambie na internet. Zdarma

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg Zdroj: ctk

Obyvatelé Zambie budou mít zdarma připojení na internet. Umožní jim to mobilní aplikace Internet.org od stejnojmenné organizace založené Markem Zuckerbergem. Lidé budou mít přístup na sociální síť Facebook i vyhledávač Google.

Až doposud mělo v Zambii přístup k internetu asi patnáct procent populace. To se ale nyní změní. Nová mobilní aplikace umožní zákazníkům zambijského operátora Airtel bezplatný přístup k vybraným internetovým službám jakými jsou Facebook, vyhledávač Google, Wikipedia, on-line knihovna eZeLibrary, předpověď počasí AccuWeather či lokální pracovní portál Go Zambia Jobs.

„Všichni budou již brzy moci využívat Internet zdarma k tomu, aby našli práci, získali informace o zdraví a používali služby jako je Facebook, jež jim umožní zůstat ve spojení s lidmi, které milují,“ napsal na svém facebookovém profilu Zuckerberg. Zambie je podle něj pouze první vlaštovkou a další země budou následovat.

Ambiciózní plán zprostředkovat připojení k Internetu nejméně pěti miliardám lidí z rozvojových zemí oznámil zakladatel a výkonný ředitel Facebooku loni v srpnu. Více jak 85 procent povrchu země je v dosahu mobilní sítě, která nabízí i datové služby. Přitom ale jen necelá třetina populace má přístup k internetu. Největším problémem je finanční nedostupnost datových služeb. Právě s tou chce lidem z třetího světa pomoci Zuckerberg.