Zuckerberg vstupuje do politiky, zakládá lobbistickou skupinu

Mark Zuckerberg - Facebook

Mark Zuckerberg - Facebook

Zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg má v úmyslu angažovat se i v politice. Miliardář zakládá lobbistickou skupinu, která by se měla zasazovat o reformy v imigrační politice, ve vzdělávání a v dalších oblastech.

Zuckerberg se při realizaci tohoto záměru míní spojit s dalšími osobnostmi z oblasti moderních technologií a prý už podepsal smlouvy s několika významnými konzultanty, jako například s někdejším tiskovým tajemníkem bývalého prezidenta Billa Clintona Joem Lockhartem nebo s Robem Jesmerem, někdejším výkonným ředitelem republikánského senátního výboru. Podle některých zdrojů Zuckerberg nové organizaci slíbil 20 milionů dolarů.

Společnosti působící v oblasti moderních technologií v poslední době zvýšily lobbistickou činnost s cílem vybojovat více pracovních víz pro lidi schopné pracovat s moderními technologiemi. Zuckerberg prý ale chce zajít dál a pro takové osoby pobývající v USA ilegálně získat občanství.

Zakladatel Facebooku nedávno spolu s dalšími 99 šéfy amerických firem odeslal výzvu prezidentovi Barackovi Obamovi, v níž označují americký imigrační politiku za „zastaralou a neefektivní“. Vysoce kvalifikovaní přistěhovalci mají prý potíže při získávání povolení k trvalému pobytu a pro některé je systém tak komplikovaný, že pracovní nabídku v USA raději odmítnou.