Zuckerbergův majetek se od loňského roku zdvojnásobil na 19 miliard dolarů

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se díky vstupu Facebooku na burzu zařadil mezi 30 nejbohatších lidé planety.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se díky vstupu Facebooku na burzu zařadil mezi 30 nejbohatších lidé planety. Zdroj: ctk

Zakladatel největší sociální sítě světa Facebook Mark Zuckerberg se po roce vrátil mezi dvacítku nejbohatších lidí světa. Zatímco loni byla hodnota jeho majetku odhadována na 9,4 miliardy dolarů, podle aktuálního žebříčku magazínu Forbes dosáhla 19 miliard dolarů.

Zuckerberg se vrátil mezi dvacítku nejbohatších lidí světa, ve které figuroval naposledy v době před vstupem Facebooku na burzu. Jak upozorňuje Forbes, Zuckerberg je se svým „dvojnásobným“ majetkem druhým nejrychleji bohatnoucím mužem v žebříčku magazínu.

Zatímco Forbes oceňuje Zuckerbergův majetek na 19 miliard dolarů, odhad agentury Bloomberg je smělejší. Podle jejich Billionaires Indexu má Zuckerberg majetek ve výši 21,7 miliardy dolarů.

Akcie Facebooku lámou v posledních týdnech rekordy

Hodnota Zuckerbergova majetku je přímo navázána na úspěchy Facebooku na burze. Ten dosáhl nejnižší ceny akcie 17,55 dolarů loni v září, ale od té doby nastartoval růst až k letošnímu rekordu přes 48 dolarů minulý týden. Facebook uvedl své akcie na burzu loni 18. května 2012 při ceně 38 dolarů za kus.

Vývoj akcií Facebooku od začátku rokuVývoj akcií Facebooku od ledna do září 2013Vývoj akcií Facebooku od ledna do září 2013 | YahooZdroj: Yahoo

Facebook se v poslední době zaměřuje na zvýšení příjmů z reklamy na mobilních zařízeních, tedy chytrých telefonech a tabletech. V letošním druhém čtvrtletí firma vydělala 333 milionů dolarů (6,4 miliardy korun) po ztrátě 157 milionů dolarů ve stejném období loni.

Facebook v uplynulých měsících představil řadu nových produktů a změn. Firma například podstatně změnila svůj novinkový kanál News Feed, který uživatelům poskytuje přísun novinek od „přátel“ nebo ze zvolených webových stránek. Představila rovněž soubor aplikací s názvem Home pro chytré mobilní telefony založené na nejpoužívanějším operačním systému Android. Nový software má hlouběji propojit nejpopulárnější sociální síť světa s mobilním telefonováním.

Nejbohatší lidé světa v oblasti IT
1. Bill Gates (Microsoft) 72 miliard dolarů
2. Larry Ellison (Oracle) 41 miliard dolarů
3. Jeff Bezos (Amazon) 27,1 miliardy dolarů
4. Larry Page (Google) 24,9 miliardy dolarů
5. Sergey Brin (Google) 24,4 miliardy dolarů
6. Mark Zuckerberg (Facebook) 19 miliard dolarů
7. Steve Ballmer (Microsoft) 18 miliard dolarů
8. Michael Dell (Dell) 15,9 miliardy dolarů
9. Paul Allen (Microsoft) 15,8 miliardy dolarů
10. Charles Ergen (Dish Network) 12,5 miliardy dolarů