Zvedneme ruku pro Karla Eliáše

Podle osobností, které Sedmička oslovila, by se děkanem právnické fakulty měl stát Karel Eliáš. On se tomu nebrání.

Jiří Pospíšil již není na Právnické fakultě Západočeské univerzity děkanem. Na fakultě, která se stala dějištěm největšího skandálu českého vysokého školství po roce 1989, rozjel významné reformní kroky. Děkanské křeslo opouští ve chvíli, kdy vedení univerzity zaslalo prvním dvěma hříšníkům obsílku se sdělením, že už nemají právo používat titul Ph. D.

Odebírání titulů je symbolem očisty fakulty, kterou Pospíšil během svého působení zdůrazňoval. Po volbách se stal ministrem spravedlnosti a o obě funkce najednou už nestál. Až do voleb, které budou pravděpodobně třináctého října, vede fakultu první proděkan Karel Eliáš. O tom, kdo přijde po něm, rozhodne osmnáctičlenný akademický senát Právnické fakulty, který bude hlasovat o všech navržených kandidátech. Svého kandidáta může navrhnout kterýkoliv student nebo učitel z fakulty. Podle členů akademického senátu by měl ale na děkanátu zůstat právě Eliáš. „Myslím si, že je to nejlepší možný kandidát,“ říká jeden ze členů, vyučující Václav Bednář. Totéž tvrdí i další člen senátu, vyučující Ján Matejka.

Za Eliášem stojí i senátní šestičlenná skupina studentů. „Před prázdninami jsme se domluvili, že zvedeneme ruku pro profesora Eliáše,“ tvrdí Petr Najman, který je ze studentů v senátu služebně nejdéle. Totéž tvrdí i Jiří Pospíšil. „O nikom lepším nevím,“ říká. Eliáš připouští, že víc než děkanát, ho láká univerzitní knihovna. Několik let pracuje na nové podobě občanského zákoníku. „Momentálně to ale cítím tak, že vlast volá a potřebuje mně,“ říká s úsměvem. Za Eliáše se přimlouvají i další významné osobnosti z právní oblasti.