Zvítězily koncerty u Taverny

Soutěž Sedmičky o kulturní počin roku 2009 má vítěze. Boj o první příčky byl těsný. Rozhodlo šest hlasů.

Letní večery uprostřed táborského náměstí, příjemné posezení třeba u piva a k tomu dobrá muzika. Hlavně ona. Takovou atmosféru měly o prázdninách koncerty U Taverny. Čtenáři Sedmičky je zvolili největší kulturní událostí loňského roku.

„Je skvělé, že lidé vybrali právě koncerty. Podařilo se mi přinést do Tábora něco, co tu do té doby nebylo,“ pochvaluje si výhru Lenka Želivská, která hudební večery organizovala.
Cenu si odnáší tak říkajíc in memoriam – Taverna totiž z náměstí zmizela loni v říjnu a s ní i letní živá muzika.

Středeční prázdninové večery, na kterých vystupovaly nejen regionální kapely, ale i hudebníci z nejrůznějších koutů země, si získaly prestiž.

Jak říká Želivská, přivést do města kvalitní muzikanty problém nebyl. Koncerty už měly jméno. A diváci se jen hrnuli. Na kapely jako - 123 minut, táborské Černé mosty nebo Tarapaca Jazz se jich sešlo i šest stovek.

„Mrzí mě, že koncerty letos už nebudou. Bylo to příjemné setkání pod širým nebem. Člověk potkal známé a k tomu si mohl poslechnout výbornou muziku, “ říká Karel Brabenec. Za kapelami na náměstí chodil pravidelně.

Prostě letní atmosféra

Záměr byl, aby muzikanti hráli mezi lidmi, stali se součástí publika. Tím byly koncerty jiné. „Vybírala jsem takové kapely, aby si při nich lidé mohli zatancovat. Nic těžkého na poslech, prostě letní atmosféra. Sama mám ráda World Music,“ doplňuje Želivská.Cenu Sedmičky by věnovala všem, kteří se léta na koncertech i chodu Taverny podíleli.

Výsledek soutěže ale zdaleka nebyl jednoznačný. Jen o šest hlasů méně získal festival rómské kultury Kerekate. Zabodovali také mladí divadelníci z Cabaretu Calembour na třetím místě. „Myslím, že město by si mělo vážit lidí, kteří tu dělají tak výborné kulturní akce jako je třeba Kerekate, Videofest, galerie Baobab a mnohé další,“ uzavírá Želivská na konto svých anketních „soupeřů“.
Redakce Sedmičky děkuje všem hlasujícím. Ze všech došlých e-mailů i lístků se mohou na hodnotné ceny těšit tři výherci uvedení v boxu výše.

Výherci souTěže kulturní počin

1. cena - Milena Halamová, Tábor - dva lístky na show Ice Olympic Tour (hlavní hvězda Jevgenij Pljuščenko), předplatné Sedmičky, knihy vydavatelství Mladá fronta, poukaz do obchodu Envi Sport.

2. cena - Lucie Mihulová, Sezimovo Ústí - dva lístky na česko-slovenský muzikál Pribeh ulice, flash disk, kniha Dům a jeho architekt, knihy vydavatelství Mladá fronta.

3. cena - Věra Příběnská, Tábor - dva lístky na česko-slovenský muzikál Pribeh ulice, knihy vydavatelství Mladá fronta.