Zvládl leukemii. Teď pomáhá jiným

Zdeňku Švehlovi ze Strakonic změnila život zákeřná nemoc. Byl ale jedním ze šťastných a nemoc překonal. Teď spolupracuje s Nadací pro transplantace kostní dřeně v Plzni. Pomáhá shánět peníze na léčbu pro ty, u kterých se leukemie projeví.

„Své jsem si prožil a vím, že pomoc je možná. Proto každé Vánoce pořádáme ve strakonické sokolovně jarmark, kde prodáváme věci, které pro nás vyrobí jednotlivci a školy. Jsem rád, že obyčejní lidé přispívají také do kasiček umístěných ve veřejných budovách,“ poznamenal Švehla.

Dary udělají radost

Obyvatelé Domu klidného stáří sv. Anny v Sousedovicích dostávají o Vánocích dary od svých dodavatelů potravin v podobě výrobků. „Hodily by se nám ale i věci, například oblečení, které bychom dali našim obyvatelům pod stromeček,“ uvedla ředitelka Oblastní charity Strakonice Olga Medlínová.
Dar neodmítnou ani ve strakonickém azylovém domě, kde je necelá třicítka lidí bez domova.

Písecký Český červený kříž o Vánocích spíš dárky sám rozdává. „Necháváme vytisknout kalendáře Písku a přáníčka, která rozdáváme klientům naší agentury domácí péče,“ popisuje ředitelka Hana Komínková. O Vánocích tam přichází i více lidí bez domova. Chtějí většinou teplé oblečení, boty, přikrývky.

„Dáváme jim co máme. Funguje u nás ošacovací středisko. Tam nám lidé celoročně nosí vyřazené oblečení,“ dodala Komínková. I v červeném kříži by uvítali sponzorské dary.

Nezapomínají na zvířata

Lenka Koubová z Písku se o svátcích chystá dovézt dárky v podobě granulí do psího útulku ve Strakonicích. „Je mi líto opuštěných zvířat. Tak jim takhle aspoň trochu přilepším,“ vysvětluje mladá žena.

Do strakonického psího útulku, který je společný pro města Strakonice a Písek, nosí o svátcích lidé pamlsky každoročně. „Granulí máme dost. Budeme ale rádi za piškoty a konzervy,“ říká vedoucí zařízení Emil Cedl.