Zynga propouští a kupuje konkurenta NaturalMotion, akcie firmy vystřelily vzhůru

Centrála společnosti Zynga v San Francisku

Centrála společnosti Zynga v San Francisku Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Effie.Y. via Flickr

Akcie amerického producenta internetových her Zynga tento týden vyletěly vzhůru o 24 procent. Firma totiž koupila britského konkurenta NaturalMotion, který jí má pomoci lépe oslovit uživatele chytrých telefonů - tedy oblast, kde se jí moc nedaří.

Za NaturalMotion zaplatí Zynga celkem 527 milionů dolarů. 391 milionů má být zaplaceno v hotovosti, zbylou částku pak Zynga dorovná balíkem svých akcií (39,8 milionu kusů).

Zynga se podle agentury AP potýká s přesunem hráčů k chytrým telefonům a počítačovým tabletům. Největší hity firmy, například hry FarmVille a Mafia Wars, se totiž hrají především na osobních počítačích. Převzetí firmy NaturalMotion by mělo posílit pozici podniku v oblasti mobilních zařízení. Celoroční výsledky 2013 má Zynga zveřejnit 6. února.

Vývoj akcií Zynga za poslední dnyAkcie Zynga za posledních pět dníAkcie Zynga za posledních pět dní | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Růst akcií ovlivnilo také oznámení plánu na zrušení 314 pracovních míst, což odpovídá 15 procentům celkové pracovní síly firmy.

Zynga
Zynga je předním dodavatelem her pro populární internetovou sociální síť Facebook, v poslední době se však potýká s výrazným poklesem poptávky. V posledním čtvrtletí loňského roku se tržby společnosti propadly o 43 procent na 176 milionů dolarů. V letošním prvním čtvrtletí čeká firma tržby 155 až 165 milionů dolarů. „Předpokládáme, že první čtvrtletí bude představovat dno,“ uvedl generální ředitel Don Mattrick.