Akcie, měny & názory Františka Táborského: Ještě jeden růst sazeb

Česká národní banka zpřísňuje podmínky pro hypotéky

Česká národní banka zpřísňuje podmínky pro hypotéky Zdroj: Profimedia.cz

Česká národní banka má na příští týden naplánované čtvrté měnověpolitické zasedání v tomto roce. Jedná se o tzv. malé jednání, kde bude pouze vyhodnocena květnová prognóza banky. Z aktuálních statistik jasně vyplývá, že domácí proinflační faktory zůstávají silné. V prvním čtvrtletí rostly mzdy i domácí spotřeba nad očekávání ČNB. K tomu se tradičně přidává zhruba o dva desetníky slabší kurz koruny vůči euru ve druhém čtvrtletí a o dvě desetiny rychlejší květnová inflace. Tuzemská ekonomika je stále i přes viditelné zpomalení v solidní kondici.

ČNB tak vrásky na čele přináší hlavně vývoj v zahraničí, který už tak pozitivní není. Ačkoli se německá ekonomika v minulém roce jen těsně vyhnula recesi a v prvním čtvrtletí zaznamenala solidní oživení, výhled zůstává stále nejistý. K tomu se přidává řada geopolitických hrozeb v podobě brexitu bez dohody nebo obchodní války vedené Donaldem Trumpem. To vše může ohrozit tuzemskou ekonomiku skrze její velkou otevřenost přes zahraniční obchod, na kterém je Česká republika závislá.

Současná prognóza ČNB s dalším zvyšováním už nepočítá, nicméně podle našeho názoru minimálně dva ze sedmi členů bankovní rady budou už příští týden hlasovat pro další zvýšení sazeb. Pokud se vyjasní zahraniční rizika, může se k nim ve druhé polovině roku přidat i zbytek. Proto očekáváme, že ČNB letos ještě jednou své sazby zvýší, i když si myslíme, že si to zpomalující tuzemská ekonomika již nezaslouží.