Akcie, měny & názory Tomáše Vlka: ČNB a podpora

Epidemie koronaviru dopadá na světové hospodářství

Epidemie koronaviru dopadá na světové hospodářství Zdroj: čtk

Burzovní palác, sídlo BCPP
Sídlo České národní banky
3
Fotogalerie

Hlavní centrální banky světa už vyslaly signály, že jsou připraveny poskytnout podporu ekonomikám postiženým důsledky epidemie. Škodám v prvním ani druhém letošním kvartálu nezabrání, ale o to ani nejde. Důležité je zabránit vzniku větších následků kvůli negativním očekáváním a ulehčit nápravu. Zároveň je tu snaha uklidnit ještě před pár dny panikařící finanční trhy.

Koronavirus už přepsal výhledy pro růst čínské ekonomiky a začal zhoršovat i vyhlídky pro západní Evropu. Zatím hlavně kvůli vlivu Číny, ale hrozí i další kolo, pokud evropské vlády sáhnou po tvrdších opatřeních proti šíření nákazy. S horším vývojem i většími negativními riziky je potom třeba počítat i v případě českého hospodářství.

Výhled je tedy horší, rizik je víc a ve světě máme opět trend uvolňovat měnovou politiku. ČNB naopak začátkem února po těsném hlasování úrokové sazby zvýšila. Nabízí se tedy otázka, zda se k rýsující se koordinované akci aspoň symbolicky nepřidá a nevrátí sazby na nižší úroveň. To je i důvodem, proč koruna neposiluje ani po obnovení optimismu na trzích. Podle nás ke snížení zřejmě dojde, ale nikoli hned. Růst mezd nebo slabší koruna dávají bankéřům argumenty, proč nespěchat.

Autor je hlavní ekonom Patria Finance