Akcie, měny & názory Tomáše Vlka: Producenti fosilních paliv na dočasném vzestupu

Biden slibuje odklon od fosilních paliv.

Biden slibuje odklon od fosilních paliv. Zdroj: Reuters

Hned několik událostí z posledních týdnů nakoplo akcie tradičních producentů ropy a vzbudilo naděje, že se trend konečně obrátí směrem vzhůru. Jednou z nich byly volby v USA. Investoři se právem obávali, že demokraté ovládnou exekutivu i Kongres a výrazně zvýhodní zelené zdroje na úkor těch tradičních. Senát však zůstává republikánský a takovou politiku má možnost většinou blokovat.

Další příznivá zpráva přišla vzápětí, kdy trhy naladila účinná vakcína na onemocnění COVID-19. Naděje, že se dalším vlnám koronaviru podaří zabránit, zlepšila vyhlídky pro ekonomiku i poptávku po ropě, což producentům svědčí. A do třetice: země OPEC se svými spojenci odloží zvýšení produkce, ke kterému mělo dojít v lednu, aby tak bránily přebytkům a poklesu ceny.

Ropným těžařům se ulevilo, ale na jak dlouho? Dlouhodobý trend ústupu od fosilních paliv se nemění, v Evropě se upevňuje, Čína se přidává a ani Spojené státy nezůstanou zakopané ve svých pozicích. Společnost obnovitelné zdroje podporuje a poptávka ekonomiku postupně přetváří. Donald Trump mohl tento trend pouze přibrzdit a jeho nástupce je rozhodně zelenější.

Bez šancí ale tradiční producenti ropy či uhlí nejsou. Mnozí už svůj byznys mění v závislosti na nové realitě a tento trend přetrvá. O jejich úspěšnosti nakonec rozhodne nikoli krátkodobý závan starých časů, ale hlavně flexibilita a schopnost transformace, která v sektoru rozdá nové karty.

Autor je hlavní analytik Patria Finance