ANKETA E15: Čeho se letos v byznysu nejvíce obáváte?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jaké jsou vyhlídky v roce 2018 pro přední společnosti? Podívejte se na anketu E15.

Bojím se dalšího propadu návštěvnosti hospod. Budeme dělat vše, abychom našim partnerům z řad hospodských pomohli tento propad mírnit. Mimo jiné nabídkou limitovaných várek nových piv určených jen pro hospody.

PETR KOVAŘÍK
generální ředitel Pivovarů Staropramen


Některých legislativních snah uzákonit beztrestnost dlužníků. Příkladem je návrh novely insolvenčního zákona, kvůli níž by dlužníci po sedmi letech oddlužení nemuseli splatit ani korunu ze svého dluhu. To je výsměch všem věřitelům.

PETR ŠAŠTINSKÝ
generální ředitel Provident Financial


Jako skeptik se bojím, že po rychlém nárůstu inflace přijde stejně náhle recese či krize. Snad ne už v roce 2018.
A jako optimista se "bojím", že si mnoho Čechů uvědomí, že o své zdraví musí pečovat, a zavalí nás poptávkou.
A těším se, že se  přestane neuváženě sypat velkým nemocnicím a začne se myslet i na ambulance a podporu prevence. To je totiž lacinější!

JAN BLAŠKO
zakladatel zdravotnického holdingu EUC


Obávám se vývoje politické situace a dopad na stabilitu podnikatelského prostředí. Také se obávám času, který nám zabere legislativa a neustálé vysvětlování, že úspěšnou digitální platformu v přepravě lze budovat odpovědně vůči zákonům i zákazníkům.

ONDŘEJ KRÁTKÝ
zakladatel Liftaga


Nemám žádné obavy a ani nejsme zvyklí si stěžovat.

JIŘINA NEPALOVÁ
šéfka a zakladatelka makléřské společnosti Renomia


Myslím, že bude bohužel přetrvávat velmi negativní faktor nedostatku pracovníků na trhu v Česku, hlad po lidech je v tuzemsku extrémní a silně to brzdí celou ekonomiku.

MARTIN ŠTRUPL 
generální ředitel Hamé


Neobávám se ničeho. Věřím, že jsem připravená na vše a naše firma taktéž.

DIANA RÁDL ROGEROVÁ
řídící partnerka Deloitte


Mám obavy z počasí a situace na trhu práce. Tím, že naše produkty, tedy sekty a vína, jsou pevně spojeny s přírodou, faktor významně ovlivňující podnikání nás vinařů je počasí. Velmi bychom si přáli, aby po dvou problematických letech přišly roky na úrodu bohatší. Situace na pracovním trhu momentálně není jednoduchá a mám obavy, že se ještě zhorší, může to být dokonce překážkou pro náš další rozvoj.

ONDŘEJ BERÁNEK
ředitel Bohemia Sektu


Nejvíc nás ovlivní to, s čím nepočítáme, co se nemělo stát, nebo o čem nevíme, že se stane. Takže se nejvíce obáváme toho, o čem nevíme, že se toho máme obávat. Těšíme se však na příjemná překvapení.

PETR SLOVÁČEK
generální ředitel CETIN


I sebelépe míněné legislativní změny jsou často doprovázeny výkladovými nejasnostmi a s tím souvisejícím rizikem vzniku sporů. Obáváme se, že ani rok 2018 v tomto směru nebude výjimkou.

JAKUB HRUBÝ
partner advokátní kanceláře BHT advokáti


Ničeho se nebojím.

PAVOL KRÚPA 
šéf Arca Capital


Dalšího váhání v řešení naléhavých otázek energetické bilance v perspektivě dvou desítek let. Potřeba rozhodnutí a rychlého zahájení prací je opravdu vysoká.

JOSEF PERLÍK
generální ředitel Škody JS


 

Dalšího zbytečného růstu dovozů nekvalitních ojetých aut na konci životnosti ze zahraničí. Tyto vozy snižují bezpečnost provozu, zhoršují kvalitu ovzduší a představují pro potenciální kupce velké riziko kvůli možným podvodům s jejich původem, přetočeným tachometrům nebo zatajeným opravám po těžkých haváriích.

KAROLÍNA TOPOLOVÁ
generální ředitelka AAA Auto International


 

Existuje řada krásných českých rčení o těch, kdo se bojí. Než se něčeho obávat, je lépe být připraven na ještě rychlejší změny a zvraty, a to jak ekonomické a technologické, tak geopolitické. Siemens je připraven.

EDUARD PALÍŠEK
generální ředitel Siemensu ČR