Dušan Kütner: Když nejde o život...

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Eduard Erben, E15

Expanze Číny do Evropy zamířila na velmi citlivé místo. Na Ukrajině, jíž se přezdívá „obilnice Evropy“, koupila sto tisíc hektarů životodárné a kvalitní ukrajinské zemědělské půdy. Celkem by chtěla v budoucnu pořídit až tři miliony hektarů. To je – pro srovnání – o půl milionu více, než je celková rozloha oseté zemědělské půdy, jakou disponuje Česká republika.

Na Ukrajinu míří často zraky zpracovatelů zemědělské produkce ze zemí, v nichž se zrovna neurodilo. Ukrajina sice předpovídá pro letošní rok výrazný nárůst vývozu obilovin, stále větší část ale bude nabírat směr Asie. Levně vyrobený iPad z Číny je stále iPadem, ale jíst se prostě musí.

Po rozzuřených hornících dolu Paskov vtrhnuvších do centrály OKD se do podobně agresivního projektu pustilo tvrdé jádro fanoušků fotbalistů pražské Slavie, kteří si za cíl vybrali autobus s vlastními hráči vracejícími se ze smolného zápasu v Jablonci. Na vozidle způsobili škodu padesát tisíc korun, a to jen kvůli tomu, že Slavia je momentálně po několika nedůstojných prohrách na předposledním místě tabulky.

To se s horníkem v Ostravě, kterému jde v případě zavření paskovského dolu o holé živobytí (byť 28 platů na odchodnou není vůbec málo), nedá moc srovnat. A navíc jeho Baník hraje tragicky již několik let, poslední čtvrtinu tabulky má až na výjimky téměř předplacenou, naděje na zlepšení nikde a nakonec si všichni zvykli stejně jako autor těchto řádek. Protože když nejde o život, jde vlastně o… nic.