Dušan Kütner: Nanebevzetí České televize

Dominik Duka

Dominik Duka Zdroj: ctk

Česká, dříve Československá (a většinu času socialistická) televize slavila do neděle 60 let od počátku vysílání. Jedním z vrcholů byla nedělní speciální mše, při níž se kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka pomodlil za sdělovací prostředky a hlavně Českou televizi. Kardinál zároveň požádal veřejnoprávní televizi, aby byla „pravdivá“.

Doufejme tedy, že na žádost bude ČT pamatovat i v desítkách budoucích reportáží o nadcházejících církevních restitucích.

Příkladem pravdivosti za předchozího režimu i za nejtužší normalizace byly podle Duky mimo jiné večerníčky. Zcela typičtí obyvatelé českého venkova — až příliš hloupý Kuba, permanentně vystrašený hajnej s nervy v kýblu a hluboce naivní Anče — se tak mohou radovat, zatímco rovněž zcela reálná postava nenasytného, závistivého, prolhaného a typicky vyžraného kulaka Trautenberka by se měla jako vždy stydět.

Některé postavičky — v plyšové podobě — včetně Krtečka a Večerníčka byly také součástí obětního průvodu a přítomní se dokonce pomodlili i za start nového dětského kanálu. Že by na tom přípravy na nový dětský digitální kanál byly opravdu tak špatně? Celý poněkud absurdní přenos pak zakončil sponzorský vzkaz propagující prostředek na zlepšení erekce.

Žurnalisté i diváci by tak měli poděkovat tomu nahoře za to, že již máme oslavy šedesátého výročí za sebou, takže se z veřejnoprávní obrazovky zase začneme dozvídat i o něčem jiném než o České televizi.