Glosa Jany Havligerové: Babiš má utrum

Andrej Babiš (ANO)

Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK

Dokonáno jest. Proti levicové sněmovně se postaví pravicový Senát.  Doplňovací volby do horní komory parlamentu přesvědčivě vyhrála ODS. Podstatně promění složení Senátu, a nejspíš i jeho vedení.

Podle dosavadních zvyklostí získává post šéfa komory reprezentant nejsilnější frakce. S  druhou nejvyšší politickou funkcí v zemi, předseda Senátu zastupuje prezidenta, se zřejmě bude muset rozloučit sociální demokrat Milan Štěch. Post se nepodařilo obhájit místopředsedovi Ivo Bárkovi, rovněž z ČSSD a do své lavice už nezasedne ani další místopředseda Senátu Jiří Šesták.

Do horní komory se probojovalo velké množství kandidátů malých stran, hnutí nebo nezávislých. Právě ti, až se rozhodnou s kým uzavřou spojenectví, mohou nakonec rozhodnout, který politický klub bude v Senátu nejsilnější.

Poněkud zkoprnělí jsou lidovci. Právě ti po prvním kole živili naději, že by mohli mít v horní komoře nejsilnější senátorský klub. Že i senátní volby byly absolutním propadákem pro sociální demokracii, snad už ani není překvapení, vůbec neuspěli komunisté.

Jediného senátora bude mít ANO. Vládní strany zkrátka utrpěly těžkou porážku. Andrej Babiš se ovšem osvědčil jako dobrý prognostik. Ano, Senát anoisté neumí, nemají dostatek přesvědčivých osobností. Chybí jim lidé se silným příběhem. To ovšem předseda hnutí rozhodně nepřipustí, a tak se dají očekávat další útoky na volební systém v zemi. „Opoziční“ komora mu ovšem na ruku nepůjde, a tak – naštěstí, zůstane jen u řečnických cvičení.

Jedinou přípustnou změnou by snad mohlo být upuštění od dvoukolové volby do Senátu. Převážná část voličů druhé kolo, stejně jako v minulosti, opět vypustila.