Glosa Jaroslava Bukovského: Střídání stráží na Wall Street. Namísto srdce zavládl mozek

Wall Street, ilustrační foto

Wall Street, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Wall Street, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Americký akciový index S&P 500 propadl během noci ze čtvrtka na pátek o více než šest procent, a znamenal tak největší krveprolití na Wall Street od březnového startu pandemie.

Akciový otřes tak hodil vidle do optiky ortodoxních burzovních optimistů, kteří ovládli parket už krátce po polovině března a vcelku nerušeně se pakovali tučnými desítkami procent zisků, byť převážně jen v technologickém, farmaceutickém, či poněkud překvapivě i bankovním sektoru. 

Když Wall Street v závěru března během několika dnů takřka o pětinu podražila, skeptici začali bít na poplach, že v zápětí přijde další prodejní vlna, která rychlokvašené zisky na pozadí nemocnic přecpaných nakaženými koronavirem, zadrhnuté ekonomiky a globálního chaosu spláchne i s investory do věčných burzovních lovišť. Pravdu ale měli optimisté a jelo se dál. Hodně daleko.

Počátkem června byl tak burzovní svět tváří v tvář jednomu z největších paradoxů posledních dekád. Poselství titulních stran novin a ceny na Wall Street se rozešly jako den a noc a ačkoli svět včetně Ameriky si stále kladl otázku, jak hlubokou depresi ekonomiky pocítí, akcie sahaly po svých historických maximech. Samozřejmě pomohl Fed a vláda ve Washingtonu, i tak si ovšem i zkušení tradeři začínali po více než dvouměsíční rally klepat na čelo. 

Mohutnému výplachu na Wall Street mohou být v podstatě investoři vděčni. Přidal totiž k burzovnímu obrázku o šedesáti odstínech růžové jeden tmavý tón a punc alespoň jakés takés racionality. Akcie rostoucí na truc snad všem logickým argumentům totiž začaly strhávat do víru hry bez jasných pravidel i sváteční investory nadané tím nejméně vyvinutým šestým smyslem pro investiční timing. Právě pro záchranu těchto lidí bylo nutné, aby za tu záchrannou brzdu už konečně někdo zatáhl. Zda se šestiprocentní pád trhu stane prologem ještě krvavější story, lze ale jen spekulovat.